Buitenschilderwerk controleren: Hier moet je op letten

Je buitenschilderwerk bepaalt voor een deel het uiterlijk van je huis. Dit schilderwerk krijgt te maken met verschillende weersomstandigheden en krijgt het daardoor flink te verduren. Het is dan ook niet gek dat je buitenschilderwerk minder lang mee gaat dan het schilderwerk in huis. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het controleren van je buitenschilderwerk.

Bladderen en scheuren

Na gemiddeld 5 tot 10 jaar is het buitenschilderwerk toe aan een nieuw lik verf. Of het 5 of juist 10 jaar is, is natuurlijk afhankelijk van het oppervlak. Zo is je gevel schilderen minder vaak nodig dan je kozijnen schilderen. Natuurlijk is het bladderen en scheuren van verf een goede indicator dat het tijd is voor nieuwe verflaag.

Hechtproef en poederproef

Ook zijn er twee verschillende proeven uit te voeren om je schilderwerk te testen; de poederproef en de hechtproef. Bij de poeder proef veeg je met een vochtige doek over je schilderwerk. Zit er poeder aan de doek? Dan is het tijd om te schilderen. Bij de hechtproef plak je een stuk plakband op het schilderwerk, als er verf aan de plakband zit bij het lostrekken, is het ook tijd om opnieuw te schilderen.

Let op houtrot

In sommige gevallen komt er houtrot voor in het hout onder het schilderwerk. Dit is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Eerst verwijder je voorzichtig het rotte deel van het houtwerk en behandel je het overgebleven hout met houtrotstop. Daarna vul je het gat op met houtrotvuller. Hierna heb je weer alle mogelijkheid om het oppervlak te schilderen, waarna je weer een flink aantal jaren van prachtig schilderwerk geniet.

buitenschilderwerk 2

Je schilderwerk zo lang mogelijk goed houden

Er zijn weinig mensen die staan te springen om elke paar jaar hun buitenschilderwerk bij te werken. Hoe zorg je ervoor dat je buitenschilderwerk zo lang mogelijk goed blijft? De beste manier om dit te doen is door 2 keer per jaar je schilderwerk te controleren op eventuele beschadigingen en kleine reparaties uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk om scherpe hoeken te voorkomen. Hier blijft namelijk maar een dun laagje verf op liggen, wat er snel weer afslijt.