ventilatie

Buisventilatoren zijn goed geschikt om van een gedegen ventilatie te voorzien

Aanvoer van verse lucht is essentieel voor het welzijn van iedereen. Met name in kleine ruimtes is het belangrijk dat je voortdurend een goede lucht kwaliteit in stand kunt houden. Maar ook in grote ruimtes is het voor ieders best als er continue sprake is van het circuleren van frisse lucht. Dit voorkomt dat lucht stil blijft staan en er bijvoorbeeld nare luchtjes of veel stof in een ruimte komen te hangen, waardoor eventuele gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Er voor  zorgen dat lucht op een gedegen wijze circuleert, is eenvoudig te realiseren door ventilators te installeren. Hierdoor wordt lucht voortdurend bewogen en wordt iedere ruimte voorzien van frisse lucht. Of het nu gaat om het toilet of de badkamer, of als je juist een keuken of kantoorruimte van ventilatoren wilt voorzien, er zijn uiteenlopende modellen beschikbaar, zodat je er zeker van kunt zijn dat je altijd een juist keuze kunt maken.

Buisventilatoren zijn te leveren in verschillende modellen

Een van de meest gebruikte typen ventilatoren, zijn de zogenaamde buisventilatoren. 

Deze zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten, afhankelijk van waar je naar op zoek bent en in wat voor type ruimte je de ventilator wilt gebruiken. Zo zijn er extreem stille buisventilatoren, inschuif-buisventilatoren, regelbare buisventilatoren, buisventilatoren met afstandsbediening, enzovoorts. Daarnaast worden buisventilatoren in allerlei verschillende soorten maten geleverd. Afhankelijk van de diameter van de gebruikte buizen, zijn deze te gebruiken voor verschillende soorten ruimtes. 

Zo zijn er kleine buisventilatoren te verkrijgen, die met een vrij kleine diameter van bijvoorbeeld 100 mm perfect zijn voor het gebruik in bijvoorbeeld het toilet of de badkamer. Een buisventilator met een diameter 150 mm heeft meer potentie en kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de keuken, een grote badkamer of in bijvoorbeeld afzuigkappen. Als je op zoek bent naar een buisventilator voor een kantoorruimte of een grote keuken, dan zijn buisventilatoren met een diameter van meer dan 250 mm de beste keuze. 

De verschillende aspecten van een buisventilator

Buisventilatoren worden standaard geleverd met een toerenregeling, een nalooptimer en natuurlijk een aan/uit functie. Als je een buisventilator wilt aanschaffen, zul je van te voren stil moeten staan bij een aantal verschillende zaken. Denk bijvoorbeeld aan de benodigde capaciteit van een ventilator. Hoe groot is de ruimte die geventileerd dient te worden? Daarnaast wil je ook niet dat een ventilator je op hoge kosten jaagt doordat ze veel energie verbruiken. Van te voren goed afwegen wat het energieverbruik is van een nieuwe ventilator, kan daarom een belangrijke rol spelen alvorens je kiest voor een bepaald model. 

Andere beweegredenen die een rol kunnen spelen bij het maken van een keuze zijn daarnaast de aansluitmaat op je bestaande systeem. Het heeft weinig zin om nieuwe buisventilatoren te kopen en te installeren die een buisdiameter hebben die twee keer zo groot zijn als de het systeem waar je ze op wilt aansluiten. Ook het geproduceerde geluidsniveau kan een rol spelen. In een fabriekshal kun je met alle soorten lawaai die aanwezig voor een ander model kiezen dan wanneer je juist stilte wilt creëren, waarop mensen niet worden afgeleid en zich hierdoor niet langer op hun werk kunnen concentreren.