Asbestdaken vanaf 2025 verboden

Oktober 2018 werd bekendgemaakt dat vanaf 2025 alle asbestdaken verwijderd moeten zijn. Asbestdaken zouden namelijk een gevaar vormen voor het milieu en de gezondheid van de omwonenden. Alle nuttige informatie over deze nieuwe wet lees je in dit artikel.

Wat zijn asbestdaken?

Voordat we kunnen behandelen wast asbestdaken zijn, is het handig om eerst duidelijk te maken wat asbest is. Asbest is een verzamelnaam voor vezelachtige mineralen die in de natuur te vinden zijn. Deze asbestvezels werden vroeger veel gebruikt in de bouw, als bouwmateriaal. De reden hiervoor was dat asbestvezels erg sterk en brandwerend zijn. De asbestvezels werd voornamelijk gebruikt om andere materialen te versterken. In daken werd het vaak gebruikt om de geluids- en warmte isolatie te versterken en om het dak brandveiliger te maken.

Waarom moeten alle asbestdaken verwijderd worden?

Het gebruik van asbest is al sinds 1993 verboden. De reden hiervoor is dat het inademen van asbestvezels erg gevaarlijk is. Helaas werd asbest voor 1993 op grote schaal gebruikt. Vandaar dat oudere huizen die voor dat jaartal gebouwd zijn, vaak daken hebben waarin asbest is verwerkt. Het asbest in deze daken staan in contact met de buitenlucht, waardoor de kans veel groter is dat de asbestvezels verspreid worden. Dat is de voornaamste reden dat alle asbestdaken verwijderd moeten worden.

Hoe verwijder je een asbestdak?

Als je in een huis woont dat voor 1993 is gebouwd, ben je bij een verbouwing verplicht om een asbestinventarisatierapport op te laten stellen. Uit dit rapport blijkt of er asbest aanwezig is. Een asbestdak kan je niet zelf verwijderen, het is een erg gevaarlijk en ingewikkeld project. Er komt veel bij kijken: het verwijderen van het asbest, vervangen van de dakpannen, veilig afvoeren van de asbesthoudende materialen en ga zo maar verder. Hier schakel je een professioneel asbestsaneringsbedrijf voor in. Als je na 1 januari 2015 nog een asbestdak hebt, riskeer je een hoge boete. Deze boete loopt op naarmate de asbestdak nog aanwezig is na 1 januari 2015.