Asbest tijdens het klussen

Wie klust, weet dat er soms onverwachte dingen om de hoek komen kijken. Een van die dingen is het tegenkomen van asbest tijdens een verbouwing. Dit hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn, maar er hangen zeker risico’s mee samen. Daarom is het verstandig goed geïnformeerd te zijn over hoe te handelen, mocht dit voorkomen.

Voorbereiding

De eerste stap in het veilig omgaan met asbest is vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van asbest. Dit is met het blote oog niet goed te zien, daarom is het raadzaam om dit te laten controleren door professionals. Zodra is vastgesteld dat het inderdaad om asbest gaat, kan worden gehandeld. In een klein aantal gevallen is het niet noodzakelijk om het asbest te laten verwijderen. In de meeste gevallen is dit echter wel nodig, bijvoorbeeld wanneer het asbest in een dak verwerkt is of beschadigd is. Ook wanneer het asbest nu nog geen gevaar vormt, is het met oog op de toekomst beter om het toch te laten verwijderen.

Asbest laten verwijderen

Zelf asbest verwijderen mag slechts heel soms, en is bovendien gebonden aan strenge voorwaarden. Het belangrijkste hierbij is uiteraard de eigen gezondheid, maar er moet ook gedacht worden aan het doen van een sloopmelding bij de gemeente. Bovendien stelt de gemeente aanvullende eisen voor het zelf verwijderen van asbest. Asbest laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf is in het algemeen de beste optie.  In veel gevallen is dit overigens de verplichte route die gevolgd zal moeten worden. Denk hierbij aan het verwijderen van asbest uit daken van meer dan 35 vierkante meter, materiaal dat moet worden afgebroken of het verwijderen van asbest uit een bedrijfspand. U kunt eenvoudig contact zoeken met een gecertificeerd bedrijf bij u in de buurt, zij zullen u verder adviseren en helpen.

Tips

Bij het laten verwijderen van asbest is de eigenaar van het pand verantwoordelijk voor de kosten die worden gemaakt. Om deze te beperken is het verstandig om eerst een offerte op te vragen bij verschillende bedrijven, om zo onnodig hoge kosten te voorkomen. Ook kan het interessant zijn het verwijderen van asbest te combineren met verduurzaming, door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Het belangrijkste blijft echter dat het asbest veilig wordt verwijderd, zodat er geen gevaar ontstaat voor de gezondheid van uzelf en uw omgeving.