mdf plaaten

Alles wat je wil weten over MDF platen

Spaanplaten bestaan er in verschillende soorten, maar wat hen allemaal een spaanplaat maakt, is dat ze bestaan uit kleine stukjes houtspaanders die geperst worden met een organisch bindmiddel zoals kunsthars. Dit is ook het geval bij een MDF plaat. Je kunt ook andere materialen gebruiken in plaats van houtspaanders, zoals rijststro, glasscherven en stro. MDF wordt heel veel toegepast bij het maken van meubels en interieur, maar ook in de carrosserie- en woningbouw.

MDF en OSB

De meest bekende soorten spaanplaat zijn MDF (Medium Density Fibreboard) en OSB (Oriented Strand Board). Bij laatstgenoemde zie je houtsnippers zitten en wordt vaak gebruikt als ondervloer. MDF bestaat uit onder druk gelijmde houtvezels, die erg werkbaar is, waardoor het veel gebruikt wordt in meubelbouw en het maken van woonaccessoires.

Verschillende toepassingen van MDF

MDF wordt tegenwoordig voor allerlei toepassingen gebruikt. In de bouw wordt het bijvoorbeeld gebruikt als toepassing voor wanden of om een vloer, muur of plafond gelijk te trekken. Ook niet dragende scheidingswanden worden tegenwoordig van dit soort spaanplaten gemaakt. Om te zorgen dat er geen vocht in kan trekken (wat de plaat zacht maakt) moeten ze dan wel eerst bewerkt worden.

Kwaliteit staat op de MDF plaat

Over het algemeen kun je op de zijkant van een MDF plaat de specifieke gegevens van die plaat terugvinden. Daar kun je vinden hoeveel hout per kubieke meter is gebruikt voor de plaat, hieruit kun je dan de kwaliteit afleiden. Lichte platen bijvoorbeeld hebben een geperste hout hoeveelheid van 250 tot 400 kg per m3, middelzware platen 400 tot 800 kg per m3 en wil je spaanplaten van de beste kwaliteit, dan moet je op zoek naar een waarde tussen de 800 en 1000 kg per m3.

Fijn materiaal om mee te werken

MDF platen zijn uiterst werkbaar, omdat verschillen in temperatuur er geen invloed op hebben, het zal niet uitzetten of krimpen, zoals gewoon hout wel doet. Daarnaast kun je de platen, schuren, schilderen, beitsen of lakken zonder dat dat enige invloed heeft. Je hoeft ook geen rekening te houden met een lengte- of breedterichting.

Spaanplaten kunnen geperst worden van verschillende materialen

Er zijn verschillende kwaliteiten spaanplaat en deze wordt gebaseerd op de grootte van bijvoorbeeld de houtspaanders en de duur en druk van het persen. Houtspaanders kunnen gemaakt worden van allerlei verschillende zaken, zoals afvalhout en grote takken. De benodigde dikte van de uiteindelijke plaat wordt bepaald door de persduur en persdruk.