onderhoud van een parketvloer

Alles over het onderhoud van een parketvloer

We hebben een aantal van de meest gestelde vragen over parketvloeren voor je beantwoord. Wat is het maximaal toegestane vochtpercentage in de fundering waarover je parket wilt leggen? Kan een parketvloer over een bestaande vloer of in de badkamer worden gelegd? Het is belangrijk om het antwoord op dit soort vragen te weten voordat je begint met het leggen van een dergelijke vloer. Lees dan ook snel verder voor de antwoorden hierop!

Kan parket worden gebruikt op een vloerverwarmingssysteem met warm water?

Over een vloerverwarming met warm water kunnen twee- of drielaagse parketvloeren worden gelegd. Tweelaagse parketvloeren hebben een geschikte constructie en een dikte van 10 tot 11 mm. De onderste funderingslaag kan een gebonden plank, HDF-plank of een grenen plank zijn. Deze constructie geeft stabiliteit aan de parketvloer. Krimpen en strekken van het hout vindt plaats onder het oppervlak van het parket. Parketvloeren van olijfhout, Canadese esdoorn, beuken of jatoba mogen niet worden gebruikt met vloerverwarming.

Bij parket vloeren op vloerverwarming is de aanbevolen luchtvochtigheid in de kamer 40 tot 60%, mag de temperatuur van de vloer niet hoger zijn dan 26 graden Celsius en zijn abrupte temperatuurveranderingen in het verwarmingssysteem niet aan te raden.

het onderhoud van een parketvloer

Kunnen parketvloeren worden gebruikt in de badkamer of andere ruimtes met een hoge luchtvochtigheid?

De meeste parketsoorten zijn niet geschikt voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Uitzondering is het thermisch behandeld parket dat geschikt is voor badkamers en sauna’s. Blootgesteld aan een temperatuur van 200 graden Celsius heeft dit type parket een vochtigheid van 0%. Deze eigenschap vermindert het krimpen en uitrekken van het hout veroorzaakt door de veranderingen in de vochtigheid van de ruimte waarin dit type parket wordt geïnstalleerd. Gebruik wel altijd natuurlijke olie voor parket om dit type parketvloeren in de badkamer te beschermen.

Kan parket worden schoongemaakt met een natte doek?

Het oppervlak van parketvloeren wordt beschermd met olie of vernis. Gebruik bij het reinigen van de vloer niet te veel water. Je kunt een natte doek gebruiken, maar zorg ervoor dat er geen water uit druppelt. Water kan het gelakte oppervlak namelijk binnendringen en een vlek maken in het houten parket. Gebruik voor het reinigen en onderhouden van parketvloeren speciale producten voor het onderhoud van gelakte en geoliede oppervlakken.

Kunnen we parketvloeren over bepaalde bestaande vloeren leggen, zoals tegels, laminaat- of textiel vloeren ?

Drielaags parket kan zwevend over elk type schone, vlakke, harde en droge ondergrond worden gelegd. Als je niet zeker weet of parket over de bestaande vloer kan worden gelegd, kun je het beste een vakman raadplegen. Parket kan ook over keramische tegels worden verlijmd.

Alles over het onderhoud van een parketvloer

Hoeveel tijd heeft de betonnen fundering nodig om volledig te drogen?

Parketvloeren kunnen worden geïnstalleerd op een betonnen fundering met een vochtigheid van minder dan 2%. De tijd die nodig is om beton te drogen is niet altijd hetzelfde. Voordat je het parket plaatst, moet je daarom de vochtigheid van het beton meten. 

Is parket bestand tegen krassen en andere beschadigingen?

Het oppervlak van de parketvloeren kan geolied of gelakt worden. Lak en olie zijn min of meer bestand tegen slijtage en kleinere mechanische beschadigingen. Gebruik oliën met een hoger percentage harde materialen om de hardheid van de houten vloer te verhogen om deze parketvloeren te beschermen en te repareren. 

Kunnen parketvloeren worden gebruikt op plekken als hotels en winkels?

Geoliede parketvloeren, die van tijd tot tijd behandeld worden met sterkere olieproducten, kunnen op openbare plaatsen worden gebruikt. Met de juiste zorg kunnen parketvloeren op openbare plaatsen jarenlang meegaan.