vlonder in je tuin aanleggen

Aanleggen van een vlonder in de tuin

Als je een terras wilt aanleggen, dan zijn er vele mogelijkheden betreffende de aanleg en het gebruikte materiaal. Naast terrastegels zijn vlonders als terras erg populair. Een vlonder is een terras van hout, dat kan bestaan uit houten vlonderplanken of houten vlondertegels. Op zich is de werkwijze van een vlonder in je tuin maken hetzelfde, maar vlondertegels zullen vanwege de geringe omvang wat gemakkelijker te leggen zijn. Het voordeel van een houten vlonder in je tuin aanleggen is dat het terras een natuurlijke uitstraling krijgt. Maar wat voor materiaal gebruik je bij het aanleggen van een vlonder in je tuin? En wil je een vlonder in je tuin maken, hoe doe je dat?

Welke houtsoort?

Bij een vlonder in je tuin maken, is duurzaamheid het belangrijkste. Je vlonder moet lang mee kunnen gaan. Daarvoor moet je gebruik maken van duurzaam hout. Daarbij heb je de keuze uit hardhout, naaldhout en composiet. Hardhout kan tropisch hardhout zijn, wat uitermate duurzaam is en zeker 25 jaar meegaat. Maar dit is een vrij dure houtsoort. Wil je je budget voor het aanleggen van een vlonder in de tuin niet overschrijden, dan is Europees hardhout een optie. Dit is ook een duurzame houtsoort dat minimaal 15 tot 20 jaar kan meegaan. Nog goedkoper is naaldhout, maar dit hout is minder duurzaam. Je kunt het wel duurzaam krijgen door behandeld naaldhout te kopen of dit zelf te behandelen. Je krijgt dan een houtsoort dat ook zeker 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Je kunt bij het aanleggen van een vlonder in de tuin ook gebruik maken van composiet planken. Dit zijn kunststof planken waarin houtsnippers verwerkt zijn. Ook dit materiaal is zeer duurzaam. 

Ondergrond

De ondergrond waar de vlonder komt te liggen moet je ongeveer 20 centimeter uitgraven en vullen met een laag wit zand. Geef vervolgens met palen aan waar de liggers komen te liggen. Dan ga je een worteldoek leggen om te voorkomen dat onkruid onder de vlonder gaat groeien. Eventueel bedek je het worteldoek met grind of tegels.

Liggers plaatsen

Een vlonider in je tuin aanleggen begint met het leggen van de hardhouten liggers waar de vlonderplanken of tegels op komen te liggen. Leg deze liggers met een afstand van ongeveer 30 tot 50 centimeter van elkaar. Let wel op dat aan de beide uiteinden sowieso een ligger moet komen te liggen. 

De vlonder in je tuin aanleggen

Vervolgens kan het daadwerkelijk aanleggen van een vlonder in de tuin starten door vlonderplanken over de liggers te leggen. Boor de planken met roestvrijstalen schroeven in de liggers om roesten te voorkomen. De planken moeten de mogelijkheid krijgen om te werken, dus houd tussen de planken een afstand vrij van 5 millimeter bij hardhout en 1 centimeter bij het gebruik van planken van naaldhout.