dakrandbeveiliging

6 Tips bij het werken op hoogte

Een van de meest voorkomende oorzaken van een ongeluk op het werk is een val. Arbeiders die op hoogte werken vanaf 2,5 meter lopen een hoger risico op letsel, wat zelfs fatale gevolgen kan hebben. Een werkgever wil er daarom voor zorgen dat zijn werknemers zo veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Om een val te vermijden zal ook een werknemer verstandig moeten omgaan met de risico’s. Dit zijn 5 tips bij het werken op hoogte:

Zorg voor goed veiligheidsmateriaal

Tijdens het werken op hoogte staat veiligheid op één. Het gebruik van tijdelijke of permanente valbeveiligingssystemen is daarom een must. Een gespecialiseerd bedrijf als dakveiligheid specialist Eyecatchersafety kan je daarbij helpen.

Wat je ook doet, loop niet achteruit

Het zal meestal goed gaan, maar die ene keer dat er iets onverwachts achter je staat waardoor je je balans kwijt raakt is genoeg. Of de rand van het dak was toch dichterbij dan je dacht. Loop daarom altijd vooruit als je op hoogte werkt. Keer om als je de andere kant op moet. Zo simpel is het.

Laat je op hoogte niet afleiden

Als je op hoogte werkt dan is het van het grootste belang om je niet te laten afleiden. Je moet op ieder moment attent zijn en kunnen reageren. Afleiding door middel van bijvoorbeeld een telefoon kan enorm veel gevaar opleveren. Als je een telefoontje krijgt, of instructies via de smartphone, ga dan bewust naar een plek waar je veilig bent en niemand in de weg loopt.

Voordat je ergens op gaan staan, test de ondergrond

Voordat je vertrouwt op een ondergrond, is het van belang deze goed te testen of deze jouw gewicht nog kan dragen. Daken zijn onderhevig aan slijtage, worden ouder en de draagkracht neemt af. Je kunt het dak vanaf de onderkant testen, wees voorzichtig als je erop gaat staan. Is het dak niet stabiel of kraakt het, check het dan grondig.

Ga voorzichtig om met een ladder

Is de ladder nog veilig? Staat de ladder stabiel? Het zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je de ladder op gaat. Daarna is het van belang om dat rustig te doen, met aandacht voor de plaatsing van voeten en grip. Een misstap of een onstabiele ladder kan desastreuze gevolgen hebben.

Klim niet over obstakels

Iemand die dagelijks op een dak of op hoogte werkt kan overmoedig worden. Je denkt het gebied immers goed te kennen. Wees nooit te overmoedig om over een obstakel te klimmen voordat je weet wat er aan de andere kant is.