energie besparen in huis

5 makkelijke klussen die resulteren in een lagere energierekening

Klustips om te besparen op je energiekosten

Waar vroeger vooral voedsel een van de hoogste kostenposten voor Nederlandse huishoudens was, is tegenwoordig de energierekening een van de hoogste kostenposten. Jaarlijks geeft een regulier Nederlands (klein) gezin al snel zo’n 1800-2200 euro aan energiekosten uit. Dat is natuurlijk een beste hap geld! Onderstaande vijf klustips om eenvoudig op de energierekening te besparen, kun je dan ook vast wel gebruiken. De tips zijn gemakkelijk uitvoerbaar en zorgen ervoor dat je zonder al te veel moeite kunt besparen op je energie-uitgaven!

1. Plaats tochtstrips langs de deurposten

Als je thuis deuren hebt die niet goed afsluiten en kieren overlaten, is het aan te raden om tochtstrips aan de onderkant of zijkant van de betreffende deuren te plaatsen. Op deze manier kun je veel extra warmte binnenhouden. Let ook op de brievenbus in de voordeur. Ook die kun je voorzien van tochtstrips en zo extra geld besparen. De besparing die dit oplevert ligt tussen de 25 en 35 euro per jaar.

2. Radiatorfolie is ook een goede zet

Oudere huizen die slechts zijn geïsoleerd, kun je beter isoleren door radiatorfolie te gebruiken. Dit speciale soort folie is te koop bij lokale bouwmarkten en wordt achter de radiator bevestigd. Hierdoor kaatst de warmte via de folie terug het huis in. Zeker als de radiator zich bevindt aan een muur die tegelijk buitenmuur is, kan radiatorfolie en interessant rendement opleveren. Je kunt uitgaan van een besparing die kan oplopen tot 35 euro per jaar.

3. Plaats een zuiniger douchekop

Wil je de energierekening omlaag brengen? Dan kun je dat slim doen door een nieuwe, waterbesparende douchekop te installeren. Een gemiddelde gewone douchekop verbruikt circa twaalf liter water per minuut. Wanneer je kiest voor een spaardouchekop ligt het waterverbruik tussen de 4 en maximaal 7 liter per minuut. Dat betekent dus een besparing van de helft of zelfs meer dan de helft van jouw waterverbruik.

4. Gebruik isolatiekokers voor verwarmingsleidingen

In de bouwmarkt zijn speciale isolatiebuizen te vinden waarmee de cv-leidingen beter geïsoleerd kunnen worden. Hierdoor bespaar je per strekkende meter geïsoleerde cv-leiding zo’n 1,50 tot 1,70 euro. En dat is natuurlijk lekker meegenomen!

5. Maak gebruik van een slimme thermostaat

Flink bezuinigen kun je ook door en slimme thermostaat aan te schaffen, zoals Toon. Hiermee kun je de temperatuur perfect afstellen op tijd en zo extra geld besparen. Zet de verwarming bijvoorbeeld standaard een uur voordat je gaat slapen automatisch naar 15 graden. Hierdoor houd je al snel 35 tot 45 euro per jaar extra over!