3x nice to know over verlichting

Leuke weetjes over verlichting

Veel mensen zien verlichting als puur functioneel: een lamp moet eenvoudig gewoon werken en de kamer goed verlichten. Maar verlichting is veel meer dan dat. Menigeen beseft niet dat je met verlichting veel meer kunt dan puur en alleen praktisch een ruimte verlichten. Hieronder hebben we drie interessante weetjes op een rijtje gezet. Weetjes die laten zien dat je veel meer met verlichting kunt doen dan je denkt!

  1. Verlichting voor een eigen image

In leefruimtes als de woonkamer, slaapkamer of een badkamer, zijn het de meubels en kleuren van wanden en behang die erg bepalend zijn voor de uitstraling. Veel mensen realiseren zich echter niet dat ook design lampen belangrijk zijn om jouw woonstijl uit te drukken. Design lampen zijn uitermate geschikt om een ruimte het door jouw gewenste imago te geven. Het mooie van design lampen is dat deze in alle stijlen, kleuren, soorten en maten verkrijgbaar zijn. Als je van een klassieke, maar tegelijk ook eigentijdse stijl houdt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Italiaanse designlampen van een topmerk als Flos. Zo creëert een Flos Skygarden hanglamp een heel bijzondere lichtsensatie: strak van buiten, met binnenin een gipswand, krijgt de verlichte ruimte een compleet eigen klassieke, moderne en fleurige dynamiek. De variatie qua lampen is op designgebied eindeloos. Zo kun je naast hanglampen natuurlijk ook kiezen voor plafondlampen, staande lampen, wandlampen of tafellampen van Flos of een soortgelijk designmerk..

verlichting

  1. Slim omgaan met het energieverbruik van verlichting

Het voordeel van design verlichting is dat de keuze enorm groot is. Niet alleen qua ontwerpen en stijlen, maar ook wat het soort verlichting betreft. Zo kun je kiezen voor standaardverlichting, maar ook voor energiezuinige lampen zoals LED. En: zonder dat daarbij op de kwaliteit van het licht hoeft worden ingeleverd! Veel mensen hebben nog steeds niet in de gaten dat met LED naast design ook tal van andere voordelen zijn te combineren. Zij blijven standaard verlichtingssoorten kopen als gloeilampen, halogeen of Tl-verlichting. En dat terwijl LED veel te bieden heeft: LED lampen gaan zeer lang mee (10x zo lang als halogeen of gloeilampen), zijn erg energiezuinig, worden niet warm (dus je kunt je niet verbranden) en hebben een heel fraaie lichtkleur. Kies daarom eens voor LED en ervaar het zelf!

  1. Tegenwoordig is lumen de standaard en niet Watt

Vrij onbekend onder particulieren is dat de kracht van verlichting sinds enkele jaren standaard wordt uitgedrukt in lumen en niet meer in Watt. Dit heeft te maken met het feit dat er andere lampen kwamen, die met minder Watt meer licht produceren. Daarom is gekozen voor de meeteenheid lumen, die weergeeft hoeveel licht een lamp produceert. Deze meeteenheid maakt een vergelijking tussen lichtsoorten veel eenvoudiger.