binnendeur

3 tips bij het kiezen van binnendeuren

Het kiezen van binnendeuren lijkt een gemakkelijke opgave, maar er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie verwacht. Alleen met een model binnendeur kiezen ben je er namelijk nog niet. We geven je 3 tips bij het kiezen van binnendeuren die je écht niet mag vergeten, zodat je beslagen ten ijs komt tijdens je zoektocht naar een perfecte en passende binnendeur voor jouw woning!

# Tip 1: De vorm van jouw binnendeur

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke vorm binnendeur je nodig hebt. Er zijn namelijk stompe binnendeuren en opdek binnendeuren. Stompe binnendeuren passen niet in een opdek kozijn en andersom. Het is daarom goed het verschil te weten tussen deze twee vormen:

  • Een stompe binnendeur valt volledig in het kozijn;
  • Een opdek binnendeur valt gedeeltelijk op het kozijn.

Bij een stompe deur is het daarnaast over het algemeen mogelijk om de deur zowel aan de linker- als de rechterzijde in het kozijn te monteren door de deur 180 graden te draaien. Dit is niet mogelijk bij opdekdeuren.

# Tip 2: Let op de benodigde afmeting

Ten tweede moet je de juiste afmeting van de binnendeur bestellen. Deuren zijn niet universeel en te bestellen in diverse maten. Er zijn verschillende lengte- en breedtematen, waardoor het goed is vooraf je oude binnendeuren op te meten of het kozijn waarin je een nieuwe deur wilt plaatsen. Tegenwoordig wordt er bij nieuwbouw de maat 231,5 x 93 cm gebruikt, maar het is verstandig dit altijd te controleren. Standaardmaten zijn:

  • Lengte: 201.5, 211.5 en 231.5 cm
  • Breedte: 63, 68, 73, 78, 83, 88 en 93.

Bovenstaande lengte- en breedtes zijn de meest gangbare maten. Er bestaan ook andere afmetingen deuren. Bestaande kozijnen (of nieuwe) kunnen hiervan afwijken. Heb jij een andere maat? Dan is het op zekere hoogte mogelijk deuren op maat te maken.

# Tip 3: Bijpassend deurbeslag en hang- en sluitwerk

Heb je een binnendeur gekozen? Dan heb je tot slot bijpassend deurbeslag en hang- en sluitwerk nodig. Denk aan een deurkruk of deurgreep om de deur te kunnen openen of een rozet om een mogelijk slotgat mee af te dekken.

Bij hang- en sluitwerk moet je denken aan scharnieren om de deur aan af te hangen en sloten. Het is goed om te weten dat je bij een stompe deur andere scharnieren nodig hebt dan bij opdekdeuren. Ook bij sloten dien je goed te kijken naar de maten van het slotgat die over het algemeen voorgeboord is. Nemef 1200/1300 is een standaard serie met sloten die het meest gebruikt wordt. Er zijn echter ook deuren met bijvoorbeeld smalle stijlen die een ander slot nodig heeft. Let hier goed op.

Koop je binnendeur op Sleiderink.nl!

Sleiderink biedt een ruim assortiment binnendeuren inclusief deurbeslag en hang- en sluitwerk. Heb je een passende binnendeur gevonden, dan koop je eenvoudig een passende deurkruk, scharnieren en sloten. Indien je daarnaast vragen hebt over de producten, dan kun je deze stellen aan een van de productspecialisten van Sleiderink. Voor het totaalpakket binnendeuren koop je daarom bij sleiderink.nl!