De voor- en nadelen van duurzaam wonen

Het lijkt wel een ware trend te worden: bewust leven. We kijken bewust naar hoe we denken en hoe we met andere mensen omgaan, het zogeheten mindfulness. We zijn continue bezig met diëten en gezond leven en we kijken steeds meer naar de wereld en onze rol daarin. Ook als we kijken naar het straatbeeld van Nederland zien we dit terug. Zonnepanelen schieten als paddenstoelen uit de grond en er is steeds meer vraag naar duurzame woningen. We willen allemaal de zekerheid hebben dat we iets goeds doen voor het milieu en dat we lang met onze woning kunnen doen. Ook de voordelen voor onze energiekosten komen vaak ter sprake. Maar is dat echt de reden dat je besluit om duurzaam te gaan bouwen? Als dat zo is kan je ook gemakkelijk de energievergelijker van Independer gebruiken. Er moet nog iets zijn waarom jouw interesse gewekt is. Nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van duurzaam wonen? Wij zochten het uit.

Voordelen van duurzaam wonen

Het is niet voor niets dat veel mensen kiezen voor duurzaam wonen. Dit gaat immers gepaard met een tal van voordelen. Voor veel mensen geeft het financiële voordeel de doorslag, duurzaam wonen kan je gemakkelijk honderden euro’s per jaar schelen! Dit is vooral te wijten aan het gebruik van zonnepanelen en doordat de huizen goed worden geïsoleerd. Wist je dat isolatieglas ook nog eens enorm veilig is? Inbrekers en vandalen kunnen hierdoor niet makkelijk je woning betreden. Een win-win situatie dus! Doordat de vraag naar duurzame woningen steeds meer stijgt is de kans ook nog eens enorm groot dat je winst maakt op de woning bij een eventuele verkoop. En dan hebben we het natuurlijk nog geen eens gehad over de voordelen voor het milieu. De materialen tijdens een duurzame bouw zijn allemaal zeer milieuvriendelijk, waardoor het milieu minder wordt belast. Daarnaast beschikken deze materialen ook nog eens over een langere levensduur, zo wordt het milieu op langer termijn ook minder belast. Kortom: er zijn talloze voordelen om te kiezen voor duurzaam wonen, maar zijn er ook nadelen?

Nadelen van duurzaam wonen

Er is geen enkele verbouwing of koop te bedenken dat komt zonder nadelen. Het grootste nadeel van duurzaam wonen is dat de opstart- of aanschafkosten erg hoog liggen. In sommige gevallen is het zelfs nodig om geld te lenen. Bij veel van de duurzame oplossingen is het belangrijk dat je een redelijke investering kan doen. Dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn, hierdoor kan duurzaam wonen een gigantische drempel vormen voor veel mensen. Als je hier simpelweg niet de financiële middelen voor hebt, zijn er gelukkig ook nog manieren om je huidige woning iets duurzamer te maken zonder veel geld uit te geven. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je woning door tochtstrips te plaatsen en gaten en kieren te dichten. Kleine dingetjes die veel kunnen schelen voor het milieu en je portemonnee. Natuurlijk kan je ook je energieverbruik omlaag halen door slim om te gaan met verschillende elektrische apparaten.