Zo geef je je meubilair een nieuwe look

Hoe tevreden je misschien ook was met je meubilair toen je het aankocht, de kans is groot dat je er na verloop van tijd niet meer zo overtuigd van bent. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je je eetkamerstoelen, kasten en salon al jarenlang hebt en de nieuwe glans er al een beetje af is.

Zelfs in dat geval is het gelukkig niet nodig om meteen je portemonnee leeg te halen voor nieuwe meubels. Er zijn immers heel wat manieren waarop je verouderd of ouderwets meubilair nieuw leven kunt inblazen. Hieronder lees je daar meer over!

3 tips om je meubilair een make-over te geven

1. Kies voor plakfolie

Een van de beste hulpmiddelen om oud of beschadigd meubilair toch weer een nieuwe uitstraling te geven, is plakfolie of meubelfolie. Dit is een soort folie die je gewoon over je meubelstukken kunt plakken, zonder dat het resultaat er kitscherig of onverzorgd uitziet.

Het grote voordeel van plakfolie bestellen of kopen? Als je kiest voor plakfolie van goede kwaliteit, bijvoorbeeld van www.resimdo.nl, gaat hij erg lang mee. Vervolgens is deze folie goed bestand tegen:

  • vlekken
  • water
  • vet
  • beschadiging

Daarbij komt ook nog eens dat er heel wat mogelijkheden bestaan op het vlak van kleur, afwerking, formaat en patronen. Op die manier vind je voor jouw meubilair, stijl en voorkeur precies de goede folie en is de make-over van je meubilair compleet.

2. Vervang het meubelbeslag

Een andere goede manier om je meubilair een beetje nieuwer te doen ogen, is door het meubelbeslag te vervangen. Denk maar aan klinken van ladekasten of scharnieren die, als ze verouderd of een beetje roestig zijn, de uitstraling van het meubelstuk niet bepaald positief beïnvloeden. In veel gevallen ziet een meubelstuk er oud en versleten uit gewoon omdat het meubelbeslag aan een update toe is.

Een voordeel van deze aanpak is natuurlijk dat je heel wat geld bespaart, aangezien je niet meteen een nieuwe kast of salontafel moet kopen. Daarbij geeft het je ook de kans om een beetje creatief bezig te zijn en te experimenteren met verschillende stijlen. Kies je bijvoorbeeld voor modern meubelbeslag in een effen kleur of ga je de rustieke kant op met gietijzeren elementen? Je kiest helemaal zelf.

3. Je meubels herorganiseren

Ten slotte volstaat het soms om je meubilair gewoon op een andere plek te zetten in huis, zodat de verschillende elementen in de inrichting beter bij elkaar passen. Hiervoor is het aangeraden om een beroep te doen op het advies van een interieurspecialist. Hij of zij kan je goed advies geven in verband met kleurencombinaties, het optimaal gebruiken van de ruimte, enzovoort.