multiplex plaat

Welk plaatmateriaal kun je het beste gebruiken? Multiplex, underlayment of betonplex?

De vraag welk plaatmateriaal je het beste kunt gebruiken voor bouwtoepassingen, afwerking van wanden en bouwconstructies kan best lastig te beantwoorden zijn. Er zijn op dit terrein namelijk diverse keuzemogelijkheden, terwijl elke materiaalsoort natuurlijk zijn eigen voordelen en nadelen heeft. Drie veelgebruikte plaatmaterialen zijn multiplex, underlayment en betonplex. Welk van deze materialen is een verstandige keuze?

Multiplex

Onder multiplex worden platen begrepen die bestaan uit vijf of meer fineerlagen die strak op elkaar zijn geperst. De kwaliteit en toepassingsmogelijkheden van multiplex zijn afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Een veelgebruikte soort hout is okoumé, dat vochtbestendig is en buiten gebruikt kan worden. Hardhout multiplex is hiervoor, na behandeling, ook geschikt, maar komt ook binnen goed tot zijn recht. Populair is ten slotte ook het gebruik van populierenhout, maar dan alleen voor afwerkingen binnenshuis. Let bij aankoop van multiplexhout dus op het houttype!

Underlayment

Underlayment is plaatmateriaal dat ook veelvuldig toegepast wordt in de bouw en constructie. Underlayment is gemaakt van grover hout en beschikbaar in uiteenlopende diktes, gradaties en kwaliteitsniveaus. Het grote voordeel van underlayment als multiplexvariant (ze kunnen uit wel 7 lagen bestaan) is de groef of messing die is aangebracht. Hierdoor kan underlayment prima gebruikt worden voor een strakke en naadloze afwerking. Nadelig aan underlayment is echter wel dat de platen niet goed tegen vocht kunnen. Om deze reden kunnen ze alleen binnen in het interieur gebruikt worden. Verder moet je van de stijl van deze platen, die er ruw uitzien, houden. Als je van en strakke wandafwerking houdt zonde noesten en nerven, is underlayment geen slimme keuze. Maar ga je voor een robuuste, moderne en industrieel ogende stoere afwerking, dan is underlayment een zeer geschikte optie!

Betonplex

Een derde bekende plaatsoort is ten slotte betonplex. Betonplexplaten zijn doorgaans vervaardigd uit espenhout, waaroverheen een strakke epoxy afwerklaag is aangebracht. Hierdoor hebben betonplexplaten een gladde en strakke afwerking. Niet alleen zijn deze platen er daardoor visueel strak en verzorg uit, ook maakt het gladde oppervlakte het reinigen van de platen tot een fluitje van een cent. Andere voordelen van betonplaten zijn het feit dat beton zich hier niet aan hecht en dat betonplexplaten enorm sterk zijn. Vanwege deze kenmerken worden de platen dan ook veel toegepast in de bouw, zowel binnen als buiten.