bouwfolie

Welk bouwfolie kun je het beste gebruiken?

Bouwfolie wordt in de bouwsector veelvuldig toegepast, met name om te voorkomen dat er vocht in de bouwmaterialen of bouwconstructies trekt en rotting of roestvorming veroorzaakt. Er zijn diverse soorten, mate en diktes bouwfolie verkrijgbaar. Wat zijn de specifieke voordelen en nadelen van deze varianten folie? Welke foliesoorten bestaan er zoal? Je leest het allemaal in dit blog!

Waarom is bouwfolie gebruiken zo belangrijk? De meerwaarde van bouwfolies

Bouwfolie wordt met name aangebracht op gevels, wanden, muren en dakconstructies. Goede soorten folie zijn dampwerend, maar luchten en ventileren wel goed. Folies met deze kenmerken worden ook wel waterdichte damp-open-folies genoemd. Naast bescherming tegen inslaand of optrekkend vocht zorgt bouwfolie voor een betere isolatie, waardoor er energie bespaard wordt. Ze dragen dus ook bij aan een duurzamer klimaat. Gebruikmaken van bouwfolie zorgt ervoor dat je minder aan onderhoud hoeft te doen. Fijn is ten slotte dat er voor elke bouwklus welk een geschikte bouwfolie te vinden is die optimale kwaliteit levert. Drie veelgebruikte soorten folie in de bouw zijn Milin Lamina 110 spinvlies wandfolie, Lamina 125 WG gewapend geperforeerde wandfolie en zogeheten Open gevelfolie. Wat hebben deze foliesoorten te bieden en waarvoor worden ze gebruikt?

Spinvlies wandfolie

Milin Lamina 110 spinvlies wandfolie is een bouwfolie die bestaat uit drie vlieslagen, namelijk 2 lagen geotextiel en een high breathable film. Het resultaat is een folie die vochtwerend is, maar wel goed lucht. Schimmelvorming, roestvorming en houtrot door vocht zijn met deze folie geen issues meer. De folie wordt gebruikt op allerlei soorten wanden, maar ook in dakconstructies en in de chaletwereld. De folie kan toegepast worden op zowel zachte als harde oppervlakten. De folie kan snel, onder extra toebehoren, met een niettang bevestigd worden.

Gewapend geperforeerde wandfolie

Bij nieuwbouwprojecten en renovaties wordt vaak gebruikgemaakt van zogenoemde gewapende folie. Deze drielaagse folie heeft een dampdoorlatende werking en wordt vooral aangebracht in wanden. Bij gewapende folie dient er een lichtspouw te zijn die zich bevindt tussen de folie en de ondergrond. Door een houten lat van 2 cm te monteren achter de folie, kan ook ‘kunstmatig’ een spouw gecreëerd worden, dus dit probleem is snel opgelost.

Open gevelfolie

Ten slotte is er nog Open gevelfolie als folievariant. Deze folie wordt gebruikt bij opengevel constructies met voegen die een maximale opening van 10 procent of 10 mm hebben. Ook zijn er varianten folie die geschikt zijn voor open voegen met een maximum van 30 procent of 30 mm. Folie voor open gevels heeft interessante pluspunten te bieden. De folie gaat minstens 10 jaar met gemak mee, is uv-bestendig, waterkerend en daarmee een duurzame optie!