Wat is een veilige ondergrond voor een buitenspeeltuin

Wat is een veilige ondergrond voor een buitenspeeltuin?

Kinderen kunnen soms ernstig gewond raken tijdens het spelen in speeltuinen. De ernstigste zijn hoofdletsels die blijvende hersenbeschadiging of zelfs de dood kunnen veroorzaken. Door de kinetische energie te meten die wordt geproduceerd door een botsing tussen het menselijk hoofd en een ander object, hebben wetenschappers de waarschijnlijkheid van ernstig hoofdletsel als gevolg van die botsing kunnen meten en hierdoor weten we ook meer over het creëren van een veilige speeltuin.

De veiligheid van kinderen is een absolute prioriteit. De functie van speeltuinen is het ontwikkelen van fysieke en motorische vaardigheden, ruimte oriëntatie, springen, klimmen, rollen, etc. Makers van speelplaatsen voor kinderen hebben de taak om de speelplaats volledig veilig te maken voor kinderen en tegelijkertijd kinderen niet in hun bewegingen en spelen te belemmeren.

Het Europees Comité voor Normalisatie, het CEN, heeft de normen EN1176 en EN1177 voor speeltuinen gedefinieerd. Norm EN1177 gaat over de kwaliteit van oppervlakken voor kinderspeelplaatsen en norm EN 1176 gaat over de objecten op de speelplaats zoals schommels, wippen, glijbanen…

De basisregel van EN 1177 is dat het speeloppervlak de impact van een op de grond vallend kind moet kunnen opvangen. Verwondingen veroorzaakt door vallen van speeltoestellen in speeltuinen kunnen behoorlijk ernstig zijn. Het gevaarlijkst zijn hoofdletsels die blijvende hersenbeschadiging of zelfs de dood kunnen veroorzaken. De prioriteit van CEN is dan ook het opstellen van een criterium dat het vermogen van een vloer materiaal bepaalt om de kans op hoofdletsel als gevolg van vallend kind te verkleinen. Door kinetische energie te meten die wordt geproduceerd door een botsing tussen het menselijk hoofd en een ander object, hebben wetenschappers de waarschijnlijkheid van ernstig hoofdletsel als gevolg van die botsing kunnen meten. Dit heeft de HIC-methode.

de veilige ondergrond voor een buitenspeeltuin

Deze methode kan de kritische valhoogte definiëren voor elk materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van speelvloeren. Een kritische valhoogte (CFH) is de maximale valhoogte van speeltoestellen op de grond. Als een kind van deze hoogte valt, is het statistisch onwaarschijnlijk dat het ernstig of dodelijk hoofdletsel oploopt. Elke hoogte boven de CFH-norm wordt als gevaarlijk beschouwd voor kinderen.

Korrelige materialen

Standaard materialen die worden gebruikt voor speelvloeren zijn bijvoorbeeld zand, grind, schors en zaagsel. Deze materialen zijn niet duur, maar hebben wel bepaalde gebreken. Na verloop van tijd zitten ze vol met allerlei rotzooi zoals sigarettenpeuken, glas, etc. Daarnaast komt het zand in kinderschoenen en ziet grind eruit als snoep voor kleine kinderen en ze hebben de neiging het door te slikken. Korrelig materiaal wordt gemakkelijk verspreid en verdwijnt langzaam als ondergrond, meestal van de plaatsen die moeten worden afgedekt om kinderen tegen verwondingen te beschermen.

Rubber

Moderne ondergronden voor speelplaatsen zijn sinds kort gemaakt van versnipperd rubber. Rubber, bekend om zijn elasticiteit, absorbeert schokken goed, dus het is perfect voor kinderspeelplaatsen. Rubber vloeren kunnen door plaatsing in twee typen worden verdeeld:

Ter plaatse gegoten

Het ter plaatse gegoten rubberen oppervlak wordt op de plek gemengd en gegoten, zodat het op maat kan worden gegoten in een breed scala aan vormen en diktes. Gerecycled versnipperd rubber met een dikte van 2-4 mm wordt gemengd met een elastisch polyurethaan bindmiddel dat speciaal is samengesteld voor installatie op ondergronden zoals asfalt, beton of steen. Deze laag wordt vervolgens bedekt met een 1 cm dikke laag gekleurd rubber (EPDM korrels). Dit tweecomponenten materiaal heeft een hoog vermogen om schokken op te vangen.

een veilige ondergrond voor een buitenspeeltuin

Rubbertegels

Het speeloppervlak van rubberen tegels is ook gemaakt van versnipperd rubber gemengd met kleuren en polyurethaan bindmiddel en in mallen geperst. Rubbertegels hebben meestal een vierkante vorm van 50x50cm. Ze kunnen over grind of beton worden geïnstalleerd, dat beton moet vanwege de regen een drainagesysteem van gaten hebben. Rubbertegels kunnen met profielen aan het oppervlak worden bevestigd of worden vastgelijmd.