wikkelfolie

Waar gebruik je wikkelfolie voor?

Wikkelfolie gebruik je om een palletlading mee in te wikkelen. Het is dan ook onmisbaar op elke plek waar grote partijen goederen geladen en gelost worden. Het materiaal is stretchbaar en kan dus erg goed rekken. Het is de meest  goedkope manier om palletladingen goed in te kunnen pakken en daarnaast zal er door de handwikkelfolie tijdens het transport niets gebeuren.  

Wikkelfolie is niet hetzelfde als krimpfolie

Wikkelfolie verwart men nog vaak met krimpfolie, terwijl er toch een duidelijk verschil is. Krimpfolie wordt in de vorm van een krimphoes over een lading op een pallet gedaan en daarna dat folie wordt gekrompen door middel van warmte uit een zogenaamd krimppistool. Daar komt namelijk warmte uit, meestal in de vorm van een vlam, die op de folie gericht wordt waardoor de folie krimpt. Krimpfolie in de vorm van kleine rollen worden gebruikt bij het verpakken en beschermen van bijvoorbeeld boeken. 

Waar dient wikkelfolie voor?

Als je echter van los gestapelde goederen op een pallet een solide geheel wil maken, omdat het bijvoorbeeld vervoert of opgeslagen moet worden, omwikkel je deze het beste met wikkelfolie. Na het inwikkelen van een pallet vormt het een solide geheel. Dozen kunnen dan niet meer gaan schuiven en blijven bijvoorbeeld mooi op hun plek tijdens een eventueel transport. De inhoud van de dozen wordt ook nog eens goed beschermt tegen vocht, regen en stof waardoor het schoon en netjes aankomt op de plaats van bestemming. Met de kleine rolletjes ministretch kun je ook gemakkelijk lange staven en buizen bundelen. Deze rolletjes worden daarom ook wel bundelfolie genoemd.

Meerdere diktes, kleuren en rekpercentages

Machinefolie wordt gebruikt in palletwikkelaars. Deze rollen zijn te vinden in meerdere diktes, kleuren en rekpercentages. Bij het machinaal wikkelen doet de machine bijna al het werk voor jou. Bij de keuze is de juiste dikte en de juiste stretch belangrijk om een goed rendement uit de folie te halen. Wikkel je te veel, dan is dat zonde van het materiaal en maak je onnodig extra kosten. Wikkel je te weinig, dan kunnen de goederen los komen tijdens transport en raken ze beschadigd.

Drie soorten wikkelfolie

Grofweg kan je wikkelfolie verdelen in drie soorten: handwikkelfolie, bundelfolie en machinewikkelfolie. Handwikkelfolie en bundelfolie worden handmatig of manueel aangebracht. Handwikkelfolie is verkrijgbaar in handzame rollen in verschillende rolbreedtes.  Afhankelijk van de klus zijn de folies in diverse sterktes en rekpersentages  leverbaar.