zonnepanelen financieren

Vijf manieren voor het financieren van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet goedkoop  en niet iedereen heeft hier het spaargeld voor beschikbaar. Geld lenen voor zonnepanelen is dan één van de mogelijkheden. Maar er zijn meer manieren om zonnepanelen te financieren. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

1.Lenen voor zonnepanelen bij de bank of kredietverstrekker

Bij het lenen van krediet voor het financieren van zonnepanelen moet je er voor zorgen dat je een lening kiest waarbij je niet tegen onnodige kosten aanloopt. Let daarom op de volgende tips bij het afsluiten van een lening.

  • Kies een korte looptijd – Hoe korter de looptijd, hoe sneller je van de lening af bent. Hoe langer de looptijd, hoe meer geld je extra moet betalen aan de lening.
  • Check de voorwaarden – Gunstige voorwaarden zorgen voor minder verborgen kosten.
  • Vergelijk kredietverstrekkers – Over het algemeen bespaar je gemiddeld 700 euro per jaar door leningen te vergelijken.

2. Zonnepanelen op afbetaling

Soms is er de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen op afbetaling. Bij deze manier van financieren betaal je maandelijks een vast bedrag, tegen een gemiddeld hogere rente. De rente kan soms oplopen tot 9 à 10 procent en de looptijd kan tot 10 jaar zijn.

3.Groene lening afsluiten voor zonnepanelen

Daarnaast zijn er verschillende groene leningen voor zonnepanelen. Zo hebben banken als ABN AMRO en ING een speciale afdeling opgezet onder de naam GreenLoans voor investeringen in duurzame energiebronnen. Hier sluit je een lening af tegen een voordelig rentepercentage vanaf 5,5 procent. Voorwaarde is wel dat je in het bezit moet zijn van een koopwoning. Bij een huurwoning is het verstrekken van een groene lening geen optie.

4.Energiebespaarlening

Vanaf 2014 bestaat er de zogeheten energiebespaarlening voor woningeigenaren die hun woning graag willen verduurzamen . Deze lening heeft een rente vanaf 3,4 procent, uiteraard afhankelijk van de hoogte en de looptijd van de lening.
De voorwaarden voor het verstrekken van zo’n lening zijn dat je onder andere eigenaar bent van de woning waar de zonnepanelen komen en dat je maximaal 75 procent van het geleende bedrag mag besteden aan zonnepanelen. De overige 25 procent moet je gebruiken voor andere energiebesparende maatregelen. Daarnaast kies je niet zelf de looptijd maar wordt deze vastgesteld door de kredietverstrekker.

5. Zonnepanelen financieren via de hypotheek

Ook kun je zonnepanelen financieren via het uitbreiden van de hypotheek. Dit is vaak voordeliger aangezien het feit dat de rente lager is dan bij een persoonlijke lening en ook hier de rente weer aftrekbaar is. De meeste banken bieden deze optie echter alleen aan als je overwaarde hebt op je woning.