Verschillende soorten hardhout

Hou ’t bij hardhout!

Als je regelmatig klust heb je ook regelmatig hout nodig om de mooiste producten te maken. Vaak heb je in dat geval keuze uit hardhout waarmee normaal gesproken het hout van loofbomen wordt bedoeld en naaldhout, het hout van naaldbomen.

Wanneer noem je iets hardhout?

Hardhout is niet een bepaalde houtsoort. Er zijn verschillende soorten hardhout. Belangrijk is om te weten wanneer iets hardhout genoemd wordt. De term hardhout komt van de Engelse benaming ‘hardwood’, waarmee loofhout wordt aangeduid. Naaldbomenhout wordt daarentegen ‘softwood’ genoemd. Dit is eigenlijk verwarrend te noemen omdat niet in alle gevallen iets zegt over de hardheid van het hout. Maar in algemene zin kan worden gezegd dat loofbomen, hardhout langzamer groeien en hierdoor harder hout ontstaat dan naaldbomen; echter is dit niet altijd het geval. In de praktijk wordt dit echter wel vaak op die manier aangeduid. In vele gevallen zal hardhout door de gemiddelde gebruiker worden gezien als hout met een bovengemiddelde hardheid en duurzaamheid, hetgeen in de praktijk vaak tropisch hardhout is. Van dit tropische hardhout zijn verschillende soorten te benoemen die veelal worden gebruikt bij de bouw van producten die langere tijd mee moeten gaan. Denk hierbij aan het bouwen van molens, steigers, vlonders of de bekleding van een woning.

Hieronder tref je de verschillende soorten hardhout aan.
Zoals bekend is tropisch hardhout in de volksmond een bekende soort. Echter is tropisch hardhout te onderscheiden in verschillende hardhout soorten.
Hierbij kun je denken aan Billinga, Bankirai, Azobé.

  • Billinga is een hardhout soort uit West-Afrika, bijv. Kameroen. Een belangrijk voordeel aan Billinga is dat het erg sterk is en daarnaast ook een hoge duurzaamheid heeft. Hierdoor is het erg geschikt voor buiten toepassingen. Billinga is bij de houthandel te verkrijgen in zowel geschaafde hardhouten planken als onbewerkte plank.
  • Bankirai hardhout is een begrip als het gaat om hardhout. Denk hierbij aan vlonderplanken. Deze hardhouten planken zijn zwaar en heeft zeer gunstige sterkte eigenschappen en een hoge duurzaamheid. Ook hierbij is het mogelijk om geschaafd hardhout te krijgen. Op deze manier zijn deze hardhouten planken eenvoudiger te verwerken.
  • Azobe heeft ook een zeer gunstige sterkte-eigenschappen en een hoge duurzaamheid. Hierdoor is het geschikt voor onder andere schuttingspalen. Azobe is ook verkrijgbaar als geschaafd hardhout.

Daarnaast zijn er uiteraard nog vele andere soorten die goed toepasbaar zijn voor binnen en buiten. Ga je voor een duurzame toepassing vergeet dan zeker niet om hardhout te kiezen voor je nieuwe project!