tuintrends

Unieke tuinideeën om een grote tuin gezellig te maken

Heb je het geluk van een grote tuin? Da weet je als geen ander hoe fijn het is om ’s zomers uren buiten in je eigen tuin door te brengen. Toch kan een grote tuin ervoor zorgen dat je weinig privacy hebt. Dankzij het grote oppervlak van je tuin zijn er weinig plekken waar je echt beschut kunt zitten. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om ook in een grote tuin gezellige zitplekjes te creëren en andere aangename toevoegingen te doen. Hier lees je enkele tips! 

Deel het geheel op 

Met een grote tuin heb je alle ruimte om zelf te bepalen waar je een muurtje, schutting of hekwerk plaatst. Maak hier goed gebruik van als je gezellige spots in je tuin wilt creëren. Plaats bijvoorbeeld een hoog of halfhoog muurtje achterin de tuin waartegen je een loungehoek bouwt. Een mooie loungeset met luxe kussen en de juiste verlichting kan als het verschil maken. 

Een andere manier om je tuin eenvoudig op te delen is natuurlijk met planten. Plaats een bloemperk middenin de tuin en laat deze naar één kant uitstrekken, waarnaast je vervolgens een tuinpad plaatst. Op die manier creëer je visuele lijnen in je tuin die zorgen voor een ruimtelijk maar samenhangend en gezellig geheel. 

Maak een entree 

Zoals je ook een huis binnenstapt via de hal, kun je de tuin ook een entree geven. Door bijvoorbeeld dubbele tuinpoorten te plaatsen, maak je een uitnodigende plek waar jij of je gasten te tuin betreden. Ook kun je ervoor kiezen om klimplanten te plaatsen langs je tuinpoort zodat je over enkele tijd een prachtige en – met een beetje geluk – kleurrijke poort hebt. 

Je kunt er bovendien voor kiezen om je tuinpoort in een ander materiaal dan je schutting of hekwerk te plaatsen. Dit zorgt voor een echte blikvanger in je tuin en zal ontzettend veel sfeer toevoegen. 

Kies de juiste verlichting 

Wanneer je een grote tuin hebt, kan het ’s avonds behoorlijk donker worden rondom je huis. Zeker wanneer je door het raam diep de achtertuin in kijkt, kan dit het gevoel geven van een waar zwart gat. Om dit te voorkomen is de juiste verlichting essentieel. Denk hierbij aan subtiele (indirecte) sfeerverlichting die bijvoorbeeld je schutting of tuinhuis verlicht. Ook overkappingen of veranda’s kunnen wel wat extra verlichting gebruiken, en vergeet ook je tuinpaden niet. 

Met losse lampen die je in de grond kunt prikken kun je alle kanten op. En wanneer je lampen op zonne-energie werken, heb je er al helemaal geen omkijken naar! Zo kun je op iedere plek in je tuin een lamp plaatsen.

Accessoires 

Ook accessoires kunnen je grote tuin een stuk sfeervoller maken. Kijk bijvoorbeeld eens op Hekwerkonline.nl voor inspiratie! Zowel je schutting als de rest van de tuin zijn zeer geschikt voor wat extra aanvulling in de vorm van accessoires. Dus laat je inspireren.