Uitleg over de verloren was techniek

De verloren was techniek zegt niets over een werkwijze die verloren dreigt te gaan, maar alles over een precisie gietmethode voor metaallegeringen geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. De was is het basisproduct dat grote nauwkeurigheid bij ontwerpen mogelijk maakt. Het product dat je nodig hebt wordt ontwikkeld, de benodigde of gewenste legering berekend, een prototype gegoten, gecontroleerd op alle mogelijke punten en daarna in productie genomen. Dit is alleen wel heel erg kort door de bocht. De verloren was techniek levert een grote mate van flexibiliteit en door de gerichtheid op functionaliteit en productiviteit is het ook een erg effectieve fabricagemethode.

Hoe werkt de verloren was techniek?

De ontwikkeling van een product begint, zoals meestal, aan de tekentafel. Er wordt gekeken naar wat nodig is, welke legering de juiste kwaliteit heeft en andere technische vraagstukken die een rol spelen. Daarna wordt er een matrijs gemaakt. Dit is een mal, speciaal voor het gietstuk ontworpen, waarin vloeibare was gegoten wordt. Is de was eenmaal gestold, wordt de vorm uit de matrijs gehaald en gespoeld om vervuiling tegen te gaan. Je hebt nu een wasvorm van het uiteindelijke gietwerk. Deze wasvorm wordt een aantal keren ondergedompeld in keramiek, daarna bestrooid met keramiekpoeder en in een oven van elfhonderd graden gebakken.

Is het model van keramiek afgekoeld, dan wordt de was eruit gestoomd die verloren gaat. Dit deel van het proces verklaart de naam van de methode, de verloren was techniek. Vervolgens ondergaat het keramiek allerlei handelingen die ervoor zorgdragen dat de keramieken mal puntgaaf wordt aangeleverd voor het daadwerkelijke gietwerk van de metaallegering.

Toepasbaar op elk gebied

Deze verloren was techniek heeft zoveel mogelijkheden dat het wordt toegepast in de meest uiteenlopende vormen van industrie. Van de auto-industrie, de luchtvaart, de medische, voedings- en farmaceutische industrie. Maar ook zware industrie als hijs- en transport, de petrochemie en de pomp- en vloeistofindustrie maken gebruik van de methode, zelfs gereedschappen worden op deze manier gegoten. Specifiek op maat gemaakte industriële componenten zijn ook mogelijk. Het op maat ontwikkelen van gietstukken die vervolgens in productie gegoten kunnen worden levert veel voordelen.

Ondersteuning van tekentafel tot eindproduct

Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen en toleranties. Nauwkeurigheid in metingen zijn dan ook van groot belang. De verloren was techniek speelt bij dit procedé een grote rol doordat zelfs de kleinste aanpassingen op relatief eenvoudige wijze verwerkt kunnen worden in het model.

De verloren was techniek heeft als voordeel dat het gegoten prototype onderzocht kan worden op zaken als sterkte, rekbaarheid, materiaal analyse, destructie, niet-destructieve-inspectie en een onderzoek naar de microstructuur van de legering en eventueel toegevoegde nabehandelingen. Pas wanneer dit rapid prototyping volledig goedgekeurd is wordt met de fabricage begonnen.

Nadat het gietproces met behulp van de verloren was techniek is uitgevoerd kunnen de producten behandeld worden met onder andere assemblage, warmtebehandelingen en oppervlaktebehandelingen.

Je hebt door het toepassen van de verloren was techniek ook het voordeel slechts een aanspreekpunt te hebben gedurende het hele proces van ontwerp, fabricage en de uiteindelijke levering waarbij eisen ten aanzien van de kwaliteit en productverantwoordelijkheid duidelijk omschreven zijn. Afmeting van het product is niet belangrijk, kwaliteit des te meer.