Tips voor veiligheidsschoenen

Speciale veiligheidsschoenen worden sterk aanbevolen en zijn vaak verplicht in bedrijfstakken waar de voeten extra belast worden of risico lopen. Bij ongelukken waar verkeerde werkschoenen zijn gedragen, wordt de schade vaak niet gedekt door verzekeraars. Er zijn veel soorten en categorieën veiligheidsschoenen, afhankelijk van de bedrijfstak. Daarnaast is het belangrijk dat speciale werkschoenen correct zijn opgemeten en comfort bieden, dit scheelt ziekteverzuim vanwege lichamelijke klachten. Onterecht hebben veiligheidsschoenen ten onrechte de naam niet zo mooi te zijn. Er zijn diverse modellen verkrijgbaar in een eigentijds ontwerp. Ook voor thuisklussers zijn veiligheidsschoenen sterk aan te bevelen.

Wat betekent S2 of S3?

Elke bedrijfstak heeft eigen veiligheidsnormen wat betreft veiligheidsschoenen. S staat voor safety, veiligheid. S1 is de laagste norm, met beschermende neus tegen vallende voorwerpen, gesloten hiel, schokdempende hak en antistatisch materiaal. Deze categorie is bedoeld voor droge omstandigheden. S2 heeft daarnaast een waterdichte schacht, dus voor natte omstandigheden. Denk aan de metaalindustrie, buitenwerkzaamheden en daarnaast horeca, zorg en voedselproductie. Het spreekt vanzelf dat bij de laatste drie bedrijfstakken, zaken als hygiëne en antislip ook heel belangrijk zijn. In de bouw is de S3 categorie verplicht. Deze veiligheidsschoenen bevatten een ondoordringbare tussenzool, zodat de voeten beschermd worden tegen glas of spijkers. Werklaarzen hebben vergelijkbare categorieën S3, S4 en S5, waarvan S5 ook voorzien is van een stalen tussenzool en neus. Uiteraard moeten alle werklaarzen van waterdichte stof zijn.

Comfort en uitstraling

Elke beroepsgroep stelt niet alleen normen aan veiligheidsschoenen over veiligheid maar ook qua comfort. Bij transport waarbij veel geklommen en gesprongen wordt, is een hoog model met enkelbescherming essentieel. In de zorg, horeca en voedselindustrie zijn instapmodellen handig, bijvoorbeeld klompen die eenvoudig te reinigen zijn. Met speciale inlegzolen maak je de veiligheidsschoenen of klompen nog comfortabeler. Deze zolen zorgen voor stabiliteit, isolatie en steun. Dat is fijn als je veel moet staan of lopen. In de kou moet het materiaal van de veiligheidsschoenen stevig en isolerend zijn. In de warmte is ventilerend materiaal juist fijn. Door thermosokken of juist dunnere sokken te kiezen versterk je het effect van de werkschoenen.

Veiligheid en design

Veiligheid en comfort kunnen uitstekend samengaan met een stijlvolle uitstraling en modern design. De veiligheidsschoenen zijn er in verschillende modellen van laag tot hoog, van mocassin tot sneaker of laars. Door de neutrale of juist frisse kleuren en de fraaie afwerking zie je er altijd prima uit. Proforto biedt een ruime collectie veiligheidsschoenen in diverse modellen in een modern design.