Tips voor het opknappen van houten meubelen

Misschien heb je van je oudtante een antieke, houten servieskast geërfd of heb je op een rommelmarkt een fijne houten stoel op de kop getikt. En zelfs als je een van je eigen meubels een opfrisbeurt wilt geven, dan kan een houten meubelstuk opknappen lastig zijn, zeker als je twee linkerhanden hebt of simpelweg niet weet waar je moet beginnen. Met deze handige tips lukt dat zeker wel!

Verwijder oude verflagen

Als je wilt beginnen met het opknappen van je houten meubelstuk, dan is het belangrijk dat je eerst de oude verflaag verwijderd, mocht die aanwezig zijn. Schuurmachines met een grove korrel zijn altijd goed, je kunt zelf nog inschatten hoe grof aan de hand van de dikte van je verflaag. Mocht je de verf er met verschillende schuurmachines echt niet af krijgen, dan is afbijtmiddel nog altijd een oplossing. Let wel goed op dat je je meubel niet ermee beschadigd en dat je het gebruikt in een geventileerde ruimte!

Ontvetten maar!

Is alle oude verf verwijderd? Dan kun je gaan ontvetten. Dit is zeker belangrijk als je houten meubelstuk in een keuken heeft gestaan (dan kan er een laagje vet op zitten), of in een kamer waar veel is gerookt. Nieuwe verf, olie en wax krijgen veel meer kans om zich te hechten aan het hout, omdat er geen viezigheid meer op zit. Dit zorgt voor een langere levensduur én een mooiere uitstraling van je meubelstukken! Wil je een extra mooi effect? Gebruik dan een speciaal ontwikkelt ontvettingsmiddel, zodat je het beste resultaat krijgt.

Aan vervanging toe?

Vervang oude onderdelen van je meubelstuk, als die er zijn, of voeg deze juist toe! Een oud scharnier wat erg piept is zo vervangen, net zoals een kapotte handgreep. Met de juiste accessoires kun je je meubel de uitstraling geven zoals jij het wilt, of dat nu antiek is of juist modern.

Nieuwe kleur

Nadat je je houten meubelstuk helemaal hebt schoongemaakt en geschuurd, kun je er je eigen draai aan geven. Een nieuw laagje verf is altijd mooi en kan je meubelstuk een totaal andere uitstraling geven. Wel een belangrijke tip; breng eerst een laag grondverf aan. Het handigste is om de grondverf met je lak of verf te mengen, hierdoor krijg je een betere dekking. Wil je een extra mooie glans en een langere levensduur van je meubel? Schuur dan, als de grondverf gedroogd is, met fijn schuurpapier het meubelstuk nog een keer na. Zo ben je er 100% zeker van dat al het vuil en vet verwijderd is, voordat je de laklaag aanbrengt. Nog één keer goed laten drogen, en je hebt een prachtig houten meubelstuk waar je nog lang plezier van gaat hebben!