schoorsteenbranden voorkomen

Tips om schoorsteenbranden te voorkomen

Heb jij thuis een kachel? Dan kun je te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Er zijn echter genoeg mensen die hier geen rekening mee houden. Daarom willen wij de risico’s van het gebruik van een kachel nogmaals bij jou onder de aandacht brengen. Jij zit immers niet te wachten op een brand in jouw rookkanaal. Wil je dit voorkomen? Dan kun je zelf een aantal maatregelen nemen. Veel mensen hebben echter geen idee wat zij hiervoor moeten doen. Daarom geven wij jou in onderstaande tekst een aantal tips om schoorsteenbranden te voorkomen.

Stook alleen droog hout

Veel mensen met een kachel hebben er eentje waarin hout verbrand wordt. Voor jij houtblokken op het vuur gooit, is het belangrijk dat deze goed droog zijn. En met goed droog bedoelen we ook écht goed droog. Zijn de blokken nog een beetje vochtig of gewoon zeiknat? Gooi ze dan niet op het vuur. Er komt namelijk creosoot vrij bij de verbranding van nat hout. Deze substantie kan zich in de binnenkant van jouw schoorsteen op gaan hopen en vervolgens in brand vliegen. Bij droog hout heb je hier geen last van.

Verwijder vogelnesten en dek de opening van de schoorsteen af

De schoorsteen is een ideale plek voor vogels om hun nest te bouwen. Waarom? Omdat het er lekker warm is, zeker wanneer de kachel brandt. Indien het nest te heet wordt, kan dit in brand vliegen. Daarnaast is het mogelijk dat het nest in het rookkanaal valt. Door de hoge temperaturen hier kan het nest eveneens in brand vliegen. Verwijderen vogelnesten daarom ook altijd direct van jouw schoorsteen. Nestelen vogels zich hier vaak? Dek de opening dan af met een schoorsteenkap of gaas. Zodoende kan een vogel hier niet langer zijn nest bouwen.

Laat je schoorsteen jaarlijks vegen

Of je een kachel nou veel gebruikt of niet, je doet er goed aan jouw schoorsteen jaarlijks te vegen. Waarom? Omdat je er zo zeker van bent dat creosoot en andere rommel uit jouw rookkanaal verdwijnt. De aanwezigheid van creosoot en rommel kan namelijk resulteren in een schoorsteenbrand. Wij raden jou niet aan om zelf jouw schoorsteen te vegen. Waarom niet? Omdat je hier waarschijnlijk de kennis, kunde en hulpmiddelen niet voor hebt. Hierdoor weet jij nooit zeker of jouw schoorsteen ook echt schoon is. Dit is wel het geval wanneer jij dit overlaat aan een erkende schoorsteenveger