stappenplan voor het aanleggen van een terras

Stappenplan voor het aanleggen van een terras

Zelf een terras maken? Bereid je goed voor!

Ook als je geen professionele tuinman of klusser bent, is het mogelijk om zelf een mooie terras aan te leggen. Als je je als doe-het-zelver goed voorbereid en een duidelijk stappenplan voor het aanleggen van een terras volgt, zul je verbaasd zijn over het resultaat. Wie zelf een terras aanleggen wil, kan met onderstaand stappenplan voor het aanleggen van een terras aan de gang. Gebruik de tips, doe er je voordeel mee en geniet binnenkort van jouw prachtig ontworpen en prima leefbare terras!

1. Zorg voor een goede plan en de juiste materialen en gereedschappen
Zelf een terras maken begint met het maken van een plan – een duidelijke schets van jouw droomterras – en het regelen van goed materiaal en gereedschap. Wil je tegels op het terras leggen of houten vlonders gebruiken? Welk tuingereedschap heb je nodig? Bereken de oppervlakte van het terras en zorg dat je op basis daarvan een goede voorraad planken, tegels, ophoog- en voegzand en eventueel cement (bij zwaardere tegels) en een grasmat of kunstgrasmat (als dat ook op de planning staat, om naast of rond het terras te leggen). De belangrijkste gereedschappen en toebehoren die je nodig hebt, zijn: een rubberen hamer, een goede handzaag, spijkers, een kruiwagen met schep en een rechte lat om het zandbed goed vlak te maken.

2. Een gat graven en vullen met ophoogzand
Zelf een terras aanleggen begint met het uitgraven van het de grond en/of het gras op de plek waar het terras komt. Graaf een diepte uit van 15 tot 20 centimeter. Vul het gat met wit zand op en strijk de bovenkant goed glas met een houten lat. Zorg ervoor dat je voor afschot zorgt: een licht glooiing van circa 1 centimeter per meter, die garandeert dat regenwater goed wordt afgevoerd. De zandlaag dient minimaal 10 centimeter hoog te zijn en moet goed aangedrukt worden. Houd in de gaten dat je een betonlaag of cementlaag moet gebruiken als er zwaardere tegels of vlonderplanken op het terras komen. Kies je voor zo’n laag, laat deze dan goed uitdrogen voordat je verdergaat.

3. Aanbrengen van de kantopsluiting
De belangrijke volgende stap, vooral bij tegels, is het aanbrengen van de zogeheten kantopsluiting. Dit is een frame van latten aan de randen, waarbinnen het tegelwerk of houtwerk geplaatst kan worden. Een precieze afmeting is hier van groot belang om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Meet je goed af, dan hoef je geen tegels te snijden oen minder planken te zagen.

4. Tegels of planken leggen
Leg de tegels in de kantopsluiting, et een tussenruimte van zo’n 3 millimeter, en tik ze voorzichtig aan. Planken kun je in de betonvloer boren en schroeven, de tegels worden in de kantafsluiting gelegd. Leg het geheel goed waterpas. Hierna moeten de tegelvoegen opgevuld worden met zand.