kosten besparen met zonnepanelen

Je wilt door zonnepanelen plaatsing een steentje bijdragen aan een beter milieu

Natuurlijk is het jou ook niet ontgaan dat de wereld aan verandering onderhevig is. Klimaatverandering is een steeds vaker terugkerend thema van gesprek en de gevolgen hiervan zijn steeds meer merkbaar in het dagelijkse leven. Vanzelfsprekend zie je hoe er in de media steeds vaker over bericht wordt, maar ook in het leven van alledag zijn de gevolgen steeds vaker merkbaar. 

Zo is zojuist het record verbroken voor dagen zonder sneeuw in Nederland. Waar je voorheen gewend was om toch ieder jaar wel een aantal keer buiten sneeuwballen te gooien, is de laatste keer inmiddels dat dat gebeurde al weer een aantal jaar geleden. Ook gedurende de zomermaanden is de toenemende hitte de afgelopen jaren steeds merkbaarder geweest en zijn er ’s zomers steeds vaker momenten die ondraaglijker worden vanwege de stijgende temperaturen. 

In en om het huis ben je de afgelopen jaren al druk geweest met aanpassingen

Omdat je toch ook je eigen steentje wilt bijdragen aan een beter milieu ben je daarom ook in en rond het huis aan het kijken naar de mogelijkheden die je daarvoor hebt. Natuurlijk ben je al jarenlang aan het recyclen en zijn er in de keuken speciale afvalbakken voor plastic, papier, blik en groenafval te vinden. Al het organische niet bereide eten gaat daarnaast naar de composthoop, zodat je in het voorjaar je tuin kunt voorzien van een extra voedingssupplement. 

Ook in huis heb je de afgelopen jaren de nodige aanpassingen doorgevoerd om er zeker van te zijn dat je woning een stuk duurzamer, energiezuiniger en milieuvriendelijker wordt. Dat heb je gedaan door onder meer dubbel glas te laten installeren bij al je ramen. Daarnaast heb je je dak goed laten isoleren om er zeker van te zijn dat het warmteverlies tot een minimum beperkt wordt. Bovendien heb je vorig jaar vloerverwarming laten installeren in de woon- en badkamer, om er zeker van te zijn dat de energierekening een stuk naar beneden kan. 

De plaatsing van zonnepanelen op je dak is de volgende stap die je wilt maken

De volgende stap die je wilt zetten is het laten installeren van zonnepanelen op je dak. Op deze manier kun je zelf groene stroom opwekken uit natuurlijke hulpbronnen, waardoor je minder vuile stroom benut en ook je energierekening aanzienlijk kunt verminderen. Je slaat daarmee dus twee vliegen in één klap: je draagt bij aan een schoner milieu en daarnaast bespaar je de nodige centen omdat je zelf je eigen stroom opwekt. Bovendien wordt alle overtollig opgewekte stroom doorgezet op het elektriciteitsnetwerk, zodat je ook andere mensen kunt voorzien van een milieuvriendelijke energiebron. 

Natuurlijk is de investering om zonnepanelen te laten plaatsen best een flinke. Gelukkig kun je tegenwoordig op een snelle en eenvoudige manier een zonnepanelen lening afsluiten, waarmee je de aanschaf en installatie van zonnepanelen op je dak kunt financieren. Als je een offerte aanvraagt, krijg je daar binnen 24 uur een reactie op en daar bovenop krijg je kosteloos advies welke kredietvorm het beste bij jou past. 

Financier zonnepanelen met een persoonlijke lening of doorlopend krediet

Er zijn genoeg voordelen te noemen als je overweegt om zonnepanelen te plaatsen en deze te financieren met een persoonlijke lening. Als huiseigenaar krijg je namelijk een lager rentetarief dan normaal en bovendien is de rente van een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar. Je kunt de kosten voor de zonnepanelen binnen een aantal jaren terugverdienen doordat je een stuk minder geld kwijt bent aan je energierekening. Daarnaast wordt alle teveel geproduceerde stroom doorgezet naar het elektriciteitsnet en krijg je hiervoor betaalt door het energiebedrijf. Omdat je met zonnepanelen een klein energie producerend bedrijfje wordt mag je daarnaast de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. 

Wie van te voren weet wat de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen gaat kosten, kan het beste een persoonlijke lening afsluiten. Hierbij ligt de rente vast en wordt ook afgesproken binnen hoeveel maanden je het krediet aflost. Natuurlijk bestaat altijd de mogelijkheid om extra af te lossen. Hiermee wordt je looptermijn verkocht en je moet hier geen boete voor betalen. 

Fiscaal gezien zijn er verschillen tussen een lening en doorlopend krediet

Ben je er nog niet zeker van wat de aanschaf en installatie van zonnepanelen gaat kosten, dan doe je er misschien verstandiger aan om een doorlopend krediet te regelen. Je kunt daarmee tot een bepaald bedrag geld opnemen om de zonnepanelen te financieren en betaalt alleen rente over dat opgenomen bedrag. Ook hier betaal je maandelijks een vast bedrag voor rente en aflossing. Omdat de rente bij een doorlopend krediet variabel is kan deze echter stijgen of dalen. Het uiteindelijk te betalen bedrag kan daarom verschillen. Let wel dat de rente bij een doorlopend krediet niet fiscaal aftrekbaar is, in tegenstelling tot een persoonlijke lening, waarbij je de rente wel af kunt trekken.