Hoe kun je zorgen voor meer natuurlijke lichtinval in je woning?

Woon je in een vrij donkere woning met weinig lichtinval? Of heb je bijvoorbeeld een aanbouw, uitbouw of serre laten plaatsen en is er een donker gebied in de woonruimte ontstaan? Ontdek dan de volgende vier manieren om meer natuurlijke lichtinval in je woning te creëren.

Extra raam plaatsen

Als je er de ruimte én het budget voor hebt, is een extra raam plaatsen een interessante optie. Je geniet direct van meer lichtinval en meer uitzicht. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar in elke muur een extra raam kunt laten zetten (vraag een vakman om advies als het om een draagmuur gaat). Daarnaast gelden er bepaalde regels voor het plaatsen van ramen. Zo mag een raam niet binnen twee meter van de erfgrens worden geplaatst als je hierdoor direct zicht krijgt op het erf van de buren.

Tip: zijn je ramen vrij klein en komt er niet voldoende daglicht naar binnen? Dan is het soms een mogelijkheid om je ramen te laten vergroten.

Lichtstraat

Is een extra raam of je ramen vergroten geen optie? Kies dan voor een lichtstraat. Een lichtstraat laten installeren is de ideale manier om meer natuurlijk licht in huis te krijgen. Een lichtstraat kan op ieder dak geplaatst worden en zorgt ervoor dat daglicht maximaal naar binnen kan schijnen. Lichtstraten zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en materialen en geven je woning een elegante uitstraling. Extra voordelen van een lichtstraat zijn dat het tevens kan dienen als ventilatiesysteem, warmteafvoer of rookafvoer. Je woning zal bovendien direct groter lijken.

Lichtkoepel

Een alternatief voor de lichtstraat is een lichtkoepel. Een lichtkoepel bestaat uit slechts een raam en wordt vaak op platte daken geplaatst. Met name in kleinere ruimtes (zoals serres, garages en aanbouwen) wordt vaak voor een lichtkoepel gekozen. Als je een grote ruimte wilt overkoepelen, is het installeren van een lichtstraat vaak een interessantere optie. Het effect van een lichtstraat is immers een stuk groter dan die van een lichtkoepel.

Meer licht in je interieur

Tot slot kun je je woning lichter laten lijken door je interieur onder handen te nemen. Kies voor lichte kleuren op de muren en zet je woning niet te vol met meubels en prullaria. Houd ramen vrij en plaats spiegels op strategische plekken. Door je woning opgeruimd en schoon te houden, zal deze automatisch lichter én groter lijken. Uiteraard is ook goede verlichting belangrijk. Zo zorg je ook ´s avonds en op regenachtige dagen voor voldoende licht en sfeer in huis.