kunstgras kopen

Het gras bij de buurman mag niet groener zijn!

Gewoon naar het tuincentrum gaan en graszaad kopen kan nog steeds maar is misschien niet voor de hand liggend. Niet alleen zijn er tegenwoordig tal van alternatieven (bijvoorbeeld kunstgras), maar het is ook raadzaam om rekening houden met je portemonnee, duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Kiezen voor het juist gras, betekent dat je goed moet onderzoeken wat voor jouw situatie het beste is. Dat kiezen is best lastig want in de basis wil je gewoon een mooi en praktisch grasveld dat bij je past. Lees verder als je meer wilt weten en laat je inspireren over de mogelijkheden met kunstgras.

Serieus alternatief voor echt gras

De laatste jaren is de kwaliteit van kunstgras enorm toegenomen. Er zijn diverse soorten die bijna niet te onderscheiden zijn van echt gras. Als je goed kijkt, zie je in kwalitatief kunstgras de bruine stukjes die je in echt gras ook ziet.

Als je voor echt gras kiest, kies je voor onderhoud. Je moet het gras dan bemesten, voorzien van kalk, verticuteren, (bij)zaaien, besproeien en maaien. Los van die onderhoudstaken, investeer je in bijvoorbeeld een grasmaaier die je ook moet onderhouden. Bij goed gras maai je in de zomer zomaar twee keer per week om de groei van onkruid in je grasveld te voorkomen. Bij kunstgras heb je weinig tot geen onderhoud. De bovengenoemde onderhoudstaken, die gelden voor echt gras, zijn dan niet van toepassing. Bovendien heb je bij kunstgras altijd mooi, groen gras. Zorg er bij kunstgras wel voor dat je rommel en (herfst)bladeren weghaalt.

Zoveel toepassingen, zoveel soorten

Als je kiest voor kunstgras, raad ik je aan om goed te onderzoeken waarvoor je het gras gebruikt. Is je gras bijvoorbeeld bedoeld om op te sporten, dan kun je het beste een geschikte, stevige soort kiezen. Voor andere toepassingen zijn er ook passende soorten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan je balkon of misschien wel de vergaderruimte. Of is het in jouw geval vooral voor de sier? Voor iedere toepassing of plek is er wel een specifieke soort kunstgras.

Het klimaat verandert

Je hebt ongetwijfeld ook gemerkt dat het klimaat verandert. Het regent bijvoorbeeld vaker en harder. Of het is juist een lange periode extreem droog (terwijl er sprake is van hoge temperaturen en veel zon). Naar verwachting komen die extremen in de toekomst nog veel vaker voor. De verandering van het klimaat betekent ook iets voor echt gras. Bij droogte zul je bijvoorbeeld vaker moeten beregenen (als dat mag van jouw waterschap). De traditionele grassoorten zijn misschien niet allemaal meer geschikt voor het klimaat van de toekomst. Ook hier is de keuze voor kunstgras hoe dan ook een duurzame keuze. Ook voor de toekomst.

Als je kiest voor gras, dan loont het de moeite om kunstgras serieus te overwegen. Het is zowel duurzaam, onderhoudsarm als klimaatbestendig. Voor de meeste budgetten is er een vorm beschikbaar. En bovendien is het gras van de buren nooit groener dan dat van jou.