werkschoenen

Het belang van goede werkschoenen en hoe de juiste te kiezen

Werkschoenen zijn niet alleen belangrijk op de werkvloer, ze zijn er vaak verplicht. Zo bepalen ARBO wetten vaak welke features een werkschoen met hebben voor een bepaalde werkplek. Feit is dat het allemaal stevige werkschoenen zijn en dat ze bescherming bieden en bedrijfsongevallen voorkomen. Ongevallen die kunnen ontstaan door vallende voorwerpen of gevaarlijke stoffen. Er zijn allerlei factoren waarbij een goede werkschoen een bedrijfsongeval kan voorkomen. 

Enorm veel verschillende soorten werkschoenen op de markt

Werk laarzen, of schoenen, zijn daarom een heel belangrijk onderdeel van de werkkleding die op bepaalde werkplekken gedragen wordt. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, die aansluiten op allerlei verschillende wensen en behoeften. We zien dan ook hoge en lage werkschoenen, van leer of kunststof, met en zonder stalen neus of met een hele goede zool voor de grip. Elk beroep en elke werkplek vraagt om een andere werkschoen. Hieronder helpen we je de juiste keuze te maken.

Hoge of lage werkschoenen, of juist werklaarzen?

Een belangrijke eerste afweging die je moet maken is of je hoge of lage werkschoenen nodig hebt, of zelfs werklaarzen. Deze laatste worden vooral in de bouw veel gekozen. Met een lagere schoen heeft je voet meer bewegingsvrijheid en vooral bij klussen waar men veel op de knieën zit is dit veel comfortabeler. We zien deze schoenen dan ook veel gedragen worden door elektriciens of in de land- en tuinbouw.

Bij een hoge werkschoen wordt een groter deel van je lijf beschermd

Uiteraard biedt een hoger model werkschoen wel meer veiligheid, omdat ook de enkels worden beschermd. Ook de achillespees zijn met een hogere schoen beter beschermd en dit is vooral fijn als er in de werkomgeving karren tegen je aan kunnen rijden, zoals we dat zien in de logistieke sector.

Werklaarzen bieden verschillende vormen van bescherming

Werklaarzen beschermen de hele voet, en de enkel, achillespees, en ook nog eens de kuit. Zoals gezegd is dit model minder fijn als je veel moet bukken, maar anders is dit de ideale werkschoen bij klussen buiten. Een werklaars is namelijk meestal waterdicht en is heel erg makkelijk aan en uit te trekken. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten werklaarzen op de markt en hoef je echt niet meer per se te kiezen voor grote, zwarte, stugge laarzen.