Gebruik niet altijd een hogedrukreiniger voor je tegels

De zon schijnt volop, het is heerlijk weer om een wandeling met heuptas te maken of lekker te gaan klussen. Het is verleidelijk om in het voorjaar de bestrating met een hogedrukspuit schoon te maken. Toch is dat niet altijd een goed idee, want niet alle tegels kunnen tegen het gebruik van een hogedrukreiniger. In dit artikel lees je waarom niet. 

Wat is een hogedrukreiniger? 

Een hogedrukreiniger is een apparaat wat je kan gebruiken voor het schoonmaken van allerlei materialen en machines. Veel mensen gebruiken hem voor het verwijderen van groene aanslag op tegels of op muren. Het is een apparaat dat water onder hoge druk brengt en door die kracht reinigt het de aanslag en andere vervuiling. Erg handig, maar niet voor alle tegels.  

Tegels met een toplaag

Ben je kritisch ingesteld wanneer je een nieuw heuptasje of Fanny pack gaat kopen en wil je precies weten van welke materialen het gemaakt is? Zet dit principe dan ook in als het gaat om tegels. Check wat voor soort tegels je om huis hebt te liggen. Heb je namelijk tegels met een toplaag dan kan je de hogedrukreiniger beter laten staan. De druk van zo’n apparaat is zo hoog dat je zo de toplaag ervan af spuit. Niet handig natuurlijk, want daardoor tast je de tegels aan. 

Cementtegels

Dat principe geld eveneens voor tegels van cement. Deze tegels zijn als je ze vergelijkt met natuursteen niet zo hard. Ze zijn een stuk poreuzer. Hierdoor spuit je zo de bovenste laag eraf en worden de tegels hobbelig. Resultaat is dat aanslag nog sneller terugkomt, omdat algen zich beter aan de tegels kunnen hechten, omdat de bovenste laag rus is. Het is verstandiger om bij dit soort tegels het schoonmaken anders aan te pakken. Gebruik bijvoorbeeld groene zeep met heet water. Even goed schrobben. Het werkt perfect is niet zo belastend voor het milieu. 

Navullen met zand 

Heb je tegels waarbij je wel een hogedrukspuit kan gebruiken let er dan op dat je de ruimtes tussen de tegels opvult met vulzand. Waarschijnlijk spuit je met de hogedrukspuit heel wat zand tussen de tegels weg en daardoor kunnen ze gaan verzakken. Dat is natuurlijk zonde, want dan zit je in de zomer met een scheef gezakt terras. 

Vorst

Tegels met cement worden poreus als je een hogedrukspuit gebruikt. Bij regen blijft er water achter in de tegels. Gaat het vervolgens vriezen dan zet het water uit en raken je tegels beschadigd.