stappenplan voor het aanleggen van een terras

Een schuur is gemakkelijk te bouwen door gebruik te maken van golfplaten

Met de aankoop van een nieuwe tweede auto wordt het nu toch eens tijd om een overdekte parkeerplaats voor je auto’s te regelen. Je hebt er daarom over nagedacht om achter in de tuin een flinke schuur te bouwen. Je woont landelijk, dus je hebt meer dan genoeg ruimte en je bent stiekem toch al best een tijdje op zoek om meer opbergruimte te creëren. Het bouwen van een degelijke schuur is daarom een voor de hand liggende oplossing!

Als je eenmaal een schuur hebt staan, kun je er op meer manieren profijt uit halen dan puur en alleen vanwege je auto’s. Je kunt ook je caravan eindelijk van de stalling halen en zelf een plek geven, zodat je niet langer de jaarlijkse hoeft te betalen aan een derde zodat je caravan droog staat. Ook wil je graag je werkplaats uitbreiden en een schuur biedt je daar meer dan genoeg mogelijkheden toe, zodat je probleemloos kunt blijven klussen en werken aan verschillende doe-het-zelf projecten. 

Golfplaten zijn het ideale materiaal om snel en voordelig een schuur te bouwen

Als je nadenkt over wat je precies voor ogen hebt, dan zie je een grote en ruime schuur voor je, die deels overdekt en afgesloten is, daar waar je je opslag en nieuwe werkplaats wilt maken. Het gedeelte waar je je auto’s straks parkeert kan open blijven of van grote schuifdeuren worden voorzien. Voor de wanden zie je een combinatie van steen en plaatwerk voor je en voor het dak kies je natuurlijk voor golfplaat

Golfplaten zijn namelijk ontzettend praktisch in gebruik en kunnen in veel uiteenlopende vormen en maten geleverd worden. Vanzelfsprekend is de naam afkomstig van de vorm van de platen, die met een voortdurende golf hun naam dan ook niet misstaan. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende materiaalsoorten waarvan golfplaten zijn gemaakt. De modernste golfplaten worden gemaakt van vezelcement. Hierbij worden kunststofvezels met cement gebonden, waardoor harde golfplaten ontstaan die heel veel voordelen met zich meebrengen. 

Je wilt zowel vezelcement als stalen golfplaten gebruiken in het ontwerp

Zo zijn de kosten voor vezelcement golfplaten een stuk goedkoper dan de stalen versies. De grondkosten voor vezelcement zijn aanzienlijk goedkoper dan staal, waardoor de prijs per vierkante meter meer dan aantrekkelijk is. Bovendien is vezelcement een stuk beter om geluid te dempen dan de stalen evenknie. De vochtregulerende poriënstructuur helpt daarnaast ook actief mee om het vocht te reguleren en condensvorming tegen te gaan. Zeker voor buiten is het een uitstekend materiaal, want het is hoog belastbaar en erg duurzaam. Het is bestand tegen vrijwel alle weersomstandigheden en blijft na een intens regenseizoen helemaal roestvrij.

Stalen golfplaten hebben echter ook zeker wel hun charmes. Je ziet het gebruik van stalen golfplaten steeds vaker terugkomen bij het verrijzen van wanden en ook als dakbedekking worden stalen golfplaten nog steeds veelvuldig gebruikt. En dat is dan ook al jaren zo. In het verleden werden golfplaten veelal meegegeven als ballast voor schepen die onderweg gingen naar nieuw ontdekte gebieden. Al op locatie werden de golfplaten gebruikt voor het snel en eenvoudig bouwen van huizen en nederzettingen, alvorens de schepen gevuld met producten weer vol terug konden richting Europa. 

Je ziet een nieuwe schuur dan ook als een combinatie waar in je verschillende soorten golfplaten laat terugkomen. Je wilt beginnen met een muur als basis, waarop je vervolgens stalen golfplaten gebruikt om de muur af te maken. Vervolgens kies je voor dakbedekking bestaand uit vezelcement golfplaten, waarbij je af en toe gebruik maakt van speciale lichtdoorlatende golfplaten om je nieuwe schuur straks van voldoende natuurlijk licht te kunnen voorzien!