asbest saneren

Dit moet je weten als je asbest gaat saneren

Vanaf 1993 is het verboden om asbest te gebruiken bij het bouwen van huizen. Voor die tijd werd het gezien als een wondermateriaal en werd het dan ook veelvuldig gebruikt. Als je dus een huis van voor 1993 gaat verbouwen, dan loop je de kans dat je asbest tegenkomt. Als dat het geval is moet je die asbest laten verwijderen. Als dit materiaal namelijk kapot gaat, dan zijn de vezels die vrijkomen erg schadelijk voor de longen en daarmee de gezondheid.

Asbest is bijzonder geluiddempend en daarnaast heeft het ook een goede isolerende functie. Het is een erg hard materiaal dat niet makkelijk kapot gaat. Als het dat echter wel doet, en de vezels komen in de lucht, is het dus erg slecht voor je gezondheid. Vandaar dat het sinds 1993 verboden is om asbest te gebruiken. 

Asbest is alleen schadelijk als het kapot is gegaan

We hoeven echter ook weer niet al te angstig te zijn wat betreft asbest: als deze zich niet kan mengen met de buitenlucht, hoeft het niet weggehaald worden. Het kan dan namelijk geen kwaad. Wel is het belangrijk om te controleren of de asbest, of het product dat asbest bevat, niet beschadigd is. Als dit wel het geval is, kunnen de vezels namelijk alsnog in de lucht terecht zijn gekomen.

Informeer bij je gemeente

Het is sowieso goed om het asbest uit een pand te halen, het is namelijk bijzonder schadelijk voor de gezondheid. Het gaat hierbij natuurlijk vooral om de asbest welke los kan komen te zitten en waarvan de stofdeeltjes in je woning terecht komen. Als je zelf het asbest mag verwijderen is het belangrijk om het asbestafval op de juiste manier af te voeren. Vaak kan dit bij je eigen gemeente. Informeer bij hun welke regels hiervoor gelden. Vervolgens kun je op de juiste manier het asbest afval afvoeren en laten verwerken.

Regels over saneren verschillen per gemeente

Als je zelf het asbest gaat saneren, krijg je duidelijke instructies van de gemeente over hoe je dit het beste kunt doen. Deze gaan niet alleen over het verwijderen, maar ook over het verpakken en het afvoeren van het asbestmateriaal. Je kunt echter ook een sloopvergunning van de gemeente krijgen. In dit geval mag je het asbest niet zelf verwijderen, maar moet dit worden gedaan door een officieel asbestverwijderingsbedrijf. Ook moet je dan met een rapport  kunnen aantonen waar de asbest precies zit.

Tal van veiligheidsvoorschriften

Het verwijderen van asbest is veel werk, zeker omdat er tal van veiligheidsvoorschriften moeten worden nageleefd om te zorgen dat het verwijderen van het asbest op een veilige manier gebeurt. Dat wordt meestal door een expert gedaan die tal van certificaten en licenties heeft om asbest te mogen verwijderen. 

Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan om het asbest te verwijderen. Je moet het asbestafval echter op de juiste manier afvoeren. Ook is het belangrijk om het asbestafval op de juiste manier te verwijderen. Soms is het gemakkelijker en goedkoper om een goede asbestspecialist in te schakelen om het hele proces voor je te regelen.

De kosten van het laten verwijderen kunnen sterk uiteen lopen, die hangen namelijk af van de omstandigheden. Een slecht bereikbaar dak zal duurder zijn om te worden gestript dan een dak dat eenvoudig en goed te bereiken. Voor het strippen van een ruimte worden de asbesthoudende ondervloeren, isolatiemateriaal, enzovoorts verwijderd.