Radiatorverwarming is nog steeds de meest gebruikte manier om een huishouden warm te houden. Het concept van radiator verwarmers, uitgevonden in het midden van de 19e eeuw, heeft een lange geschiedenis. In de loop der jaren heeft dit type kachel zich langzaam ontwikkeld tot de onderhoudsarme, energiezuinige kachels die we tegenwoordig kennen. Dit type verwarming werkt het nog steeds uitstekend om jou en je gezin warm te houden. En daarnaast zijn er allerlei mooie oplossingen in de vorm van radiatorbekleding om deze weg te werken. Laten we eens kijken hoe een radiator verwarmer werkt, wat de voor- en nadelen zijn van het bezitten van een radiator en of deze geschikt is voor jou.
Stoom radiatoren
Er zijn twee hoofdtypen radiatoren die je moet kennen: elektrisch en stoom. Stoom radiatoren werken door water te koken om stoom te creëren. Die stoom gaat vervolgens via een reeks pijpen de radiator in, die op hun beurt de kamer opwarmt via straling en convectie. Terwijl de stoom door het apparaat stroomt, koelt het langzaam af en verandert het in condensatie. Deze condensatie gaat vervolgens door de unit en eindigt in de ketel, waar het uiteindelijk weer in stoom wordt omgezet.
Dit is de ouderwetse verwarmingsmethode met radiatoren. Het is onwaarschijnlijk dat je dit type systeem in nieuwbouwwoningen zult aantreffen. Dit type radiator verwarming wordt tegenwoordig echter nog steeds over de hele wereld gebruikt, maar heeft niet langer de voorkeur om een huis op te warmen.
Elektrische radiatoren
Dit type radiator is meestal op dezelfde manier gebouwd als een stoom radiator; ze gebruiken echter een andere methode om warmte te creëren. De kern van de radiatorverwarming is een metalen reservoir gevuld met een speciale minerale olie. Deze minerale olie, toepasselijker aangeduid als “thermische olie” of “warmteoverdrachtsolie”, wordt niet verbrand tijdens het verwarmen, dus het hoeft niet bijgevuld of vervangen te worden. Het heeft een griezelig hoog kookpunt en een specifieke warmtecapaciteit, waardoor kleine hoeveelheden olie opmerkelijk grote hoeveelheden thermische energie kunnen afgeven zonder te verdampen.
Aan de onderkant van de kachel bevindt zich een verwarmingselement dat lijkt op wat wordt aangetroffen in een elektrisch fornuis. Het wordt elektrisch aangedreven en wordt gebruikt om de olie op te warmen. Zodra de olie is verwarmd, wordt de warmte door de hele kachel geconvecteerd, waardoor de wanden worden verwarmd. De warmte wordt vervolgens door de metalen wanden geleid en uitgestraald naar de omringende ruimte, waardoor de kamer wordt gevuld met warmte.