kruipruimte isolatie

De problemen die veroorzaakt worden door vocht in de kruipruimte

Een van de donkerste plekjes in huis, een waarvan sommige mensen niet eens van het bestaan op de hoogte zijn, is de beruchte kruipruimte. Zonlicht bereikt deze duistere goed verstopte plek tussen de fundering en vloer niet, maar vocht juist wel en het wil daarom regelmatig voorkomen dat een slecht onderhouden kruipruimte de bron is van allerlei problemen. 

Vaak werd de kruipruimte tijdens de bouw van een huis voor de laatste keer betreden, zodat je er van uit kunt gaan dat de tijd er in de afgelopen jaren stil is blijven staan. De ruimte tussen vloer en de grondlaag van de fundering wordt vaak alleen gebruikt om de leidingen voor het huis aan te leggen. Daarna wordt deze vrijwel hermetisch afgesloten en is de ingang alleen voor kenners te vinden. 

Bij slechts weinig woningen is tijdens de daadwerkelijke constructie rekening gehouden met het goed isoleren van de kruipruimte. Kaal beton waar elektriciteits-, water-, afvoer en gasleidingen over heen lopen, een wirwar van buizen waar de essentiële voorzieningen voor je huis mee worden geregeld. Omdat de kruipruimte vrijwel altijd onder het huis ligt, kan deze met de nodige regelmaat water binnen krijgen na flinke regenbuien of vocht kan zich een weg banen door de betonnen fundering. 

Een vochtige omgeving brengt allerlei nadelen met zich mee

Een vochtige omgeving brengt allerlei nadelige problemen met zich mee. Ongedierte zoals muggen en ratten tieren welig in een donkere vochtige kruipruimte bijvoorbeeld. Daarnaast kan het vocht via muren en leidingen de weg je huis in vinden, of zelfs via je vloer direct de woonkamer binnen komen. Allerlei gezondheidsproblemen zijn vaak terug te leiden naar omstandigheden waarbij vocht een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan allergische reacties, luchtweginfecties of astma. Ook geïrriteerde slijmvliezen, prikkende ogen of een rode huid worden vaak veroorzaakt door vocht en de bijbehorende schimmels in huis.

Er zijn gelukkig allerlei manieren om je kruipruimte droog te houden. Er is natuurlijk een verschil tussen een laag water in de kruipruimte of een beetje vocht. Beide situaties vereisen een verschillende aanpak. Zo kun je via drainage de kruipruimte waterdicht maken. Je kunt kiezen voor randdrainage, wanneer het grondwater via de klim naad tussen de vloer en muur omhoog komt. Ook vloerdrainage is een optie. Dit wordt vooral gebruikt als het grondwater via de vloer van de kruipruimte naar boven komt. Met op de vloer aangebracht noppenfolie wordt het mogelijk om het water op te vangen en vervolgens af te voeren naar een verzamelput. Ten slotte is er de wanddrainage, waarbij ook op de wand noppenfolie wordt aangebracht. Natuurlijk zijn er ook andere opties beschikbaar. Zo kun je de kruipruimte waterdicht maken met folie of via bekuiping. 

Isolatie van je kruipruimte is daarnaast ook aan te raden. Dit kan door middel van schelpen, isolatiechips of door de bekende EPS parels, oftewel bolletjes van piepschuim. Het enige nadeel is dat deze vrij veel plek in beslag nemen, iets wat in een kruipruimte niet veel aanwezig is. Onderhoud kan daardoor vrij lastig worden. 

Een van de makkelijkste en tevens goedkoopste manieren om je kruipruimte vochtvrij te houden is door middel van ventilatie. Een niet of slecht geventileerde kruipruimte is veel makkelijker vatbaar voor problemen met vochtigheid en de ophoping van het radioactieve radongas. Er zijn genoeg professionele bedrijven die een degelijke ventilatie van jouw kruipruimte kunnen installeren.