verschillende led spots

De onderlinge verschillen bij led spots

Doordat gloeilampen verboden zijn geworden, is led een overal geaccepteerde vervanger geworden. Echter weet nog niet iedereen hoe het nu precies zit met led lampen op verschillende spanningen. Daarom gaan we daar hieronder op in en vertellen we je welke problemen er kunnen ontstaan en waar je op moet letten bij het gebruik van dimbare spots.

Leds op 12V

Als eerste zijn er de led spots op 12V. Deze lampen hebben een gelijkrichter ingebouwd die de 12V wisselspanning van transformator van de oude halogeenspots om zet naar gelijkspanning. Je kunt de transformator echter beter vervangen door een zogenaamde led driver die de 12V gelijkspanning uitstuurt. Hierdoor gaat in de praktijk de led feller branden, omdat de omvormer naar gelijkspanning ook een diode is, net als de led lamp. Deze heeft zelf ook stroom nodig om te functioneren en als gevolg wordt de spanning na die diode lager.

De dimbaarheid van leds op 12V

De meeste led spots bij ledwereld.nl die op 12V werken zijn dimbaar, tenzij er specifiek op staat van niet. In hoeverre de led lampen kunnen dimmen, ligt aan het type dimmer, niet aan de lamp zelf. Goedkopere varianten van een led lamp beginnen, als ze minimaal gedimd worden, te knipperen of gaan uit. In deze spots zit namelijk geen extra elektronica voorziening die het dimmen regelt. Hierdoor zal de spanning door de spot en door de dimmer zodanig veel verlaagd worden, dat er aan de leds in de spot niet genoeg spanning meer over blijft om licht uit te sturen.

Leds op 230V

Voor led spots die 230V hebben geldt eigenlijk hetzelfde als bovenstaande voor 12V, met één groot verschil: Aangezien 230V niet eenvoudig met een gelijkrichter naar de juiste spanning kan worden omgezet (en er een heleboel extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn om elektrocutie te voorkomen), zit er in deze spots een interne driver. Dit verklaart ook meteen het feit dat deze spots een stuk groter zijn qua afmetingen. 

Warmte bij een led spot op 230V

De voeding zit bij een 230V led in de lamp verwerkt, waardoor die snel warm kan worden. Je moet bij dit soort lampen dan ook altijd zorgen dat er genoeg luchtcirculatie is, ter afkoeling. De levensduur van deze lampen wordt dus niet zozeer bepaald door de kwaliteit van de leds, maar vooral door de kwaliteit van de voeding en van het koelmateriaal.

Led spots van 230V zijn nooit dimbaar, tenzij specifiek anders vermeld. Wil je zo’n lamp toch laten dimmen, dan kun je dit het beste doen met een triac dimmer met fase-aansnijding.