veilig op hoogte werken

Collectieve en individuele dakrandbeveiliging

Als er werkzaamheden op hoogte gedaan worden, ben je verplicht om voor beveiliging te zorgen. Dit kan eigenlijk op twee manieren gedaan worden: door individuele valbeveiliging zoals een vallijn en door collectieve valbeveiliging, zoals dakrand beveiliging. Voor werkzaamheden op het dak, geniet de laatste altijd de voorkeur.

Collectieve dakrandbeveiliging

Collectieve dakrandbeveiliging zorgt voor een optimale beveiliging, enorm gebruiksgemak en een rustige gemoedstoestand, omdat het werken op hoogte ineens niet meer gevaarlijk aanvoelt. Vooral voor grote projecten is dit een uitkomst, omdat zo’n klus weken kan duren, maar daarnaast kun je ook voor kleinere projecten voor dit soort beveiliging kiezen.

Makkelijker en sneller werken


Dakrandbeveiliging biedt maximale bescherming, ook als er meerdere personen op het dak aan het werk zijn. Al deze mensen zullen met een goede gemoedstoestand hun werk kunnen doen, en zich geen zorgen hoeven te maken over de beveiliging. Hierdoor zullen de werknemers zich veiliger voelen en beter hun werk kunnen doen, waardoor de klus sneller geklaard kan worden. Dit scheelt niet alleen geld, maar zorgt ook voor een fijnere werksfeer en laat iedereen met een goed en veilig gevoel aan de klus beginnen.

Betaalbare dakrandbeveiliging systemen

Door de opkomst van zonnepanelen is dakrandbeveiliging een stuk beter geworden en zijn er betaalbare systemen die erg goed werken en vaak makkelijk te gebruiken zijn. De valbeveiliging moet goed zijn en op de eerste plaats de mensen die aan het werk zijn beveiligen. De investering in veiligheid, gebruiksgemak en bescherming is er een voor de lang termijn.

Permanente dakrandbeveiliging

Soms is het nodig om permanente dakrandbeveiliging te hebben, als dit bijvoorbeeld een dak is waar geregeld onderhoudsmonteurs aan het werk zijn. Dit kan zijn omdat de airco hier staat, of omdat er zonnepanelen gecheckt moeten worden. Ook hier zijn goede oplossingen voor te vinden, die geen afbreuk hoeven doen aan het pand. Een bijkomend groot voordeel is dat anderen die af en toe op het dak moeten, ook veilig zijn en zij geen speciale cursus nodig hebben om met bijvoorbeeld individuele valbeveiliging dit te doen. 

Individuele valbeveiliging

Bij individuele valbeveiliging zorg je dat alleen de persoon in kwestie beveiligd is. Je doet dan bijvoorbeeld een harnas aan, waar allerlei touwen aan bevestigd worden, die je opvangen bij een eventuele val. Vaak moet hier een tweede persoon bij zijn, puur om alles in de gaten te houden en de touwen strak te houden. Dit belemmert de bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat je je constant bewust bent van het risico, wat werken op hoogte niet fijner maakt.