Betegelen over oude tegels is geen probleem

Betegelen over oude tegels hoeft helemaal geen probleem te zijn

Tegenwoordig zien we in woonkamers steeds minder vaak tegels gebruikt worden en zijn die verdrongen door veelal houten vloeren. Waar we echter nog wel erg vaak een tegelvloer zien is in de badkamer of het toilet. Niet zo gek, want deze zijn erg fijn schoon te maken, waardoor het erg makkelijk is om het toilet hygiënisch schoon te houden. Het nadeel van een tegelvloer is dat deze onderhevig is aan trends en dat een tegelvloer van 15 jaar oud er al snel oudbollig uitziet. Geen nood, want het is erg makkelijk om tegels over de oude tegels te leggen. In deze blog lees je hoe je dat doet.

Zorg dat je op een goede basis te werk gaat

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om oude tegels te verwijderen, maar dat kost veel tijd en werk. Maar het is ook mogelijk om nieuwe tegels over de oude te plaatsen. Allereerst is het belangrijk om de basis te controleren en te kijken of er een vlakke en solide ondergrond is. Als ze allemaal vastzitten is er niets aan de hand, maar als je een aantal loszittende tegels of scheuren ontdekt moet je toch het bestaande werk slopen en de constructie herstellen en stabiliseren.

Betegelen over oude tegels hoeft helemaal geen probleem te zijn

Neem een reiniger met reinigende en ontvettende eigenschappen

Als je gaat betegelen over tegels die er al liggen, is het belangrijk dat je de bestaande tegels grondig schoonmaakt. Kies voor een product met reinigende en ontvettende eigenschappen. Hierna schrob je het tegelwerk met een boender en verwijder je het losgemaakte vuil met een katoenen doek. Hierna laat je de ondergrond drogen. Het is van groot belang dat de reiniging goed gebeurt, want anders kan er een slechte hechting ontstaan als je gaat tegelen, wat natuurlijk heel erg zonde is, omdat je dan opnieuw kan beginnen.

Check op beschadigingen en herstel

Het is mogelijk dat bij bestaand tegelwerk het op meerdere plaatsen beschadigd is. Hierdoor ontstaan gaten en die moeten opgevuld worden. Heb je vocht absorberende wandtegels, dan lijm je deze met een pasta tegellijm. Wil je graag vloertegels verlijmen, dan kun je het beste een cementgebonden poedertegellijm gebruiken. Het kan gebeuren dat er in oude tegelvloeren scheuren ontstaan door horizontale spanning. Je kunt hierbij voor de zekerheid een ontkoppeling laag aanbrengen over het bestaande tegelwerk. Op die manier komt er minder spanning op de oude tegels te staan en kun je deze makkelijker heel houden. Op die manier behoud je een goede basis voor je nieuwe tegelvloer.

Betegelen over oude tegels

Zorg voor een  krachtige hechting bij tegelen over tegels

Door dit toe te passen voor tegelen over tegels vormt het een spanning opnemende laag tussen de oude en de nieuwe. Je kunt hiervoor een krachtige hechtingslijm gebruiken met blijvende flexibele eigenschappen. Je brengt het aan in twee lagen, op een gereinigde vloer. Wanneer het droog is kun je hier meteen de tegels op verlijmen met een cementgebonden poedertegellijm. Het is dus belangrijk wanneer je gaat tegelen over tegels dat je eerst de basis controleert en waarna je de vloer grondig schoonmaakt.

Tegel-over-tegel is makkelijk? Dat kunnen we met een volmondig JA beantwoorden. Het is vaak sneller en praktischer en scheelt een hoop breekwerk en afval. Met bovenstaande punten van aandacht in het achterhoofd kan het bijna niet meer fout gaan. Succes!