gevelrenovatie

5 tips om renovatie van de gevel te voorkomen

Je eigen huis bezitten is tegenwoordig iets om heel trots op te zijn. Eigendom van onroerend goed is een dure aangelegenheid geworden, want steeds minder mensen kunnen zich deze luxe veroorloven. 

Maar na een paar jaar in je huis is de eerste gevelrenovatie en -reiniging aan de beurt: scheuren in de gevel, algenplagen, schimmel- en zwamgroei en mos tasten plotseling de gevel van het huis aan. Vervelend, vooral als je bedenkt hoeveel tijd en geld je in je huis geïnvesteerd hebt. 

In dit artikel geven we je 5 praktische tips om je gevel en bekleding te onderhouden en toekomstige vervuiling te verminderen.

Waartegen je je gevel moet beschermen

De gevel van je huis wordt elke dag blootgesteld aan schadelijke invloeden. Deze invloeden van buitenaf kunnen in drie categorieën verdeeld worden:

  • Biologisch-organische vervuiling zoals algen, mos en schimmels.
  • Vocht van wind, regen en hagel
  • Temperatuurverschillen

Het materiaal waarvan de buitengevel gemaakt is, is een grote factor in het onderhoud. Verschillende materialen moeten anders gereinigd en onderhouden worden. Daarom geven we hier 5 algemene en praktische tips over het onderhoud.

5 tips voor een goed onderhouden gevel

Laten we tot het praktische deel van dit artikel komen. We willen je nu graag 5 nuttige tips geven om je gevel op lange termijn tegen vervuiling te beschermen en zo gevelrenovatie in de toekomst te vermijden. Een gevelrenovatie kan op den duur niet vermeden worden, maar wel uitgesteld.

Tip 1: Vermijd hogedrukreinigers

Ook al is een hogedrukreiniger geschikt voor ruw gegoten en klinker gevels, je moet koste wat kost vermijden dat je gevel met een stoomstraal gereinigd wordt. Druk en heet water zijn niet noodzakelijk de verzorging die je je gevel wilt geven. 

Tip 2: Ventileer goed

Veel gevels van huizen ontwikkelen na verloop van tijd zwarte vlekken boven de ramen. Deze vlekken zijn eigenlijk zwarte schimmel die zich op de buitengevel kan ontwikkelen door onjuiste ventilatie.

Hoewel de schimmelgroei niet meteen de gevel aantast, kan het na verloop van tijd ernstige gevolgen hebben voor je woning. Als één plek door schimmel aangetast is het resultaat vochtigheid en diepgewortelde schimmelgroei die niet alleen de gevel aantast, maar ook de isolatie van je huis. Plus, we kunnen het er allemaal over eens zijn dat zwarte vlekken op de muur van je huis er onooglijk uitzien, nietwaar?

Er zijn veel manieren om chemische schimmelbestrijding te vermijden. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat er zwarte schimmel op de zijkanten van je huis ontstaat door het regelmatig te luchten. Idealiter lucht je je huis drie keer per dag gedurende ongeveer 10 minuten. Probeer daarbij steeds op vaste tijden te luchten om een gewoonte te ontwikkelen. Zo sta je aan de veilige kant en vergeet je gegarandeerd niet je huis regelmatig te luchten.

Tip 3: Breng langdurige bescherming aan

Het waterdicht maken en ontsmetten van de buitengevel met een speciale gevelbekleding bescherming, kan nieuw vuil zoals schimmels of algen, op lange termijn helpen voorkomen. Afhankelijk van het soort gevel moet je de juiste reiniger kiezen, want niet elke langdurige bescherming is geschikt voor elk soort gevel.

Hoewel er veel verschillende producten zijn voor bepleisterde gevels, moet je houten gevelbekleding met een houtbeits of een ander houtverduurzamingsmiddel behandelen. Wel moet je het oppervlak dat je wilt impregneren van tevoren goed schoonmaken.

Tip 4: Installeer een overkapping

Een overkapping kan een goed hulpmiddel zijn om je gevel tegen verschillende weersomstandigheden te beschermen. Een overkapping is het gedeelte van het dak dat buiten de buitengevel van het huis uitsteekt. Een verlengd dak kan de regenbelasting op je gevel aanzienlijk verminderen. 

Tip 5: Huur een professionele gevelreiniger in

Een professionele gevelreiniging doet wonderen. Zoek een professional met ervaring op dit gebied.