kozijnen

Waar moet je op letten als je kozijnen gaat kopen?

Een bal door de ruit, een nieuw huis of een renovatie; het kan zomaar zijn dat je een nieuw kozijn nodig hebt. Niet een aankoop die je heel vaak doet waarschijnlijk. Hier volgen een aantal kooptips:

Beglazing en isolatiewaarde

Elke ruit heeft een waarde die aangeeft hoe isolerend het raam is. Dit heet de U-waarde en hoe lager de U-waarde is, hoe meer de ruit isoleert. Zo heeft enkelglas een U-waarde van 5.5 maar een HR+++ ruit een waarde van 0.9.

Materiaal en onderhoud

Over het algemeen worden kozijnen gemaakt van: kunststof, hout, aluminium of staal. Elk materiaalsoort heeft zijn voor- en nadelen:

Kunststof kozijnen

Dit zijn de meest isolerende kozijnen en makkelijk te onderhouden. Een nadeel is dat je er niet in kunt boren.

Aluminium kozijnen

Deze kozijnen zijn erg duurzaam, recyclebaar en gemakkelijk in onderhoud, maar ook lastig te repareren. Bovendien is het, net als kunststof kozijnen, niet overschilderbaar. Mocht je voor deze kozijnen gaan, dan raden wij aan om goed te kijken wie deze kozijnen aanbiedt. Een bekende aanbieder is bijvoorbeeld Reynaers

Houten kozijnen

Het hout is relatief makkelijk te repareren en het isoleert goed. Nadelig is dat het kan worden aangetast door insecten of schimmel als het niet goed onderhouden wordt (dit is ook afhankelijk van welk hout je kiest). Houten kozijnen vergen het meeste onderhoud.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen gaan langer mee dan aluminium of kunststof kozijnen en zijn onderhoudsarm. Daarentegen zijn deze kozijnen wel gevoelig voor kromtrekking, corrosie en uitzakking.

Inbraakgevoeligheid

Het kan geen kwaad om stil te staan bij welk materiaalsoort ongewenste bezoekers het beste buiten houdt. Zo is hout het meest inbraakgevoelig en staal het minst. Aluminium en kunststof zijn allebei ongeveer even inbraakwerend.

Het type beglazing is ook van belang; zo is gelaagd glas een samenstelling van twee glasplaten zonder lucht ertussen. De twee glasplaten zijn verbonden door een laag folie en dit voorkomt dat de ruit niet uit elkaar valt bij een botsing of slag.

Prijzen

Elke kozijn kent zijn prijs: zo zijn kozijnen van kunststof over het algemeen het goedkoopst en stalen kozijnen het duurst. Aluminium kozijnen zijn vaak duurder dan houten kozijnen maar dit is ook afhankelijk van de houtsoort. 

Afhankelijk van het type raam en of je een handige klusser bent; houd ook rekening met montagekosten en de kosten van het afvoeren van het oude raam. Met betrekking tot voorrijkosten kan het ook verstandig zijn om meerdere kozijnen op 1 dag te plaatsen. Het is aan te raden om verschillende offertes te vergelijken.